Георги Кадиев аут от БСП?

Соловата акция на депутата по внасяне на промени в Изборния кодекс вбесила колегите му

Червеното ръководство и много от депутатите са бесни за соловата акция на Георги Кадиев по внасяне на промени в Изборния кодекс, с които да се разреши агитацията на майчин език, съобщава Фактор. Това е поводът в партията да се обсъжда изключването на депутата от парламентарната група на БСП.

Тон на разгорещения дебат снощи дал Стоян Мирчев, депутат първи мандат, който поставил въпроса - как е възможно всички да са подписвали декларации за лоялност към партията, а да се правят такива солови акции без дори да се уведомява групата и да се обсъди предварително темата.

"Всички бяхме изненадани от предложението, това не е първата му солова акция и поведението на Кадиев е по-скоро като на независим депутат", обяснява Мирчев пред "24 часа". Според него предложението за промени в Изборния кодекс е доста опасно и в подкрепа на ДПС. С него може да се направи пробив, който да усили натиска на ДПС за включване в закона за училищното възпитание изучаването на майчин език като ЗИП, смята Мирчев.

За атаката срещу него съобщи първо самият Кадиев във фейсбук. Рано сутринта той пусна пост, с който обяснява, че е имало разгорещен дебат на група и е било направено предложение за изключването му.

"Не аз съм проблема на БСП. Ако в крайна сметка решението е да ме изключат от групата, същият ден подавам заявление за излизане от парламента и да влиза следващият. БСП няма да загуби депутат, спокойно", е написал Кадиев. Той уточнява, че въпреки че е бил избран с преференциалните гласове на 5921 души, които са поискали той да е "алтернатива на статуквото в БСП", все пак те са гласували за него като представител на БСП. И публично заявява, че няма никакво намерение да топли стол като независим депутат.

В критиките срещу Кадиев на заседанието на групата се включили много от червените депутати. Зам.-шефът й Атанас Мерджанов също му обяснил, че не може да се правят солови законодателни акции. До гласуване за изключването му от групата обаче не се стигнало. Решено е темата да продължи и на следващо заседание.

В поста си във фейсбук Кадиев подробно разяснява защо е направил предложението за промени в Изборния кодекс. "По-важното е не моята съдба и не спазил ли съм партийните процедури за внасяне на законопроект.

Най-важното е същността на въпроса - какво мисли ръководството на БСП относно агитация на чужд език.

Отговорът бе, че има позиция на БСП от 1995 (!), според която агитацията се води на български с право на превод на друг език", пише той. И обяснява, че това може да е била правилна позиция за 1995 г., но е напълно архаична през 2015 г. "Тогава, най-малкото, не бяхме в ЕС. На последните местни избори в Габрово примерно имаше англичани, кандидати за общински съветници. Да агитират на български? Всеки гражданин на ЕС може да е кандидат за евродепутат от България. Ще агитира на български? Мартин Шулц на предизборен митинг на БСП или Джозеф Дол на ГЕРБ - какво правим?", продължава Кадиев.

"Продължавам да считам, че това е изкуствен проблем. Нали никой не мисли сериозно, че Местан ще говори на български в турско село в Кърджалийско, и някой ще превежда на турски край него? То ще е като филм на Фелини... Глупаво е той да агитира на своя език, ние да му подаряваме кауза, да го глобяваме до безкрай и накрая да стане дявол знае какво...", пише още соцдепутатът във фейсбук. Според него темата в момента е малък проблем, но може да стане голяма беля, а работа на политика била да предвижда потенциални конфликтни точки и да ги решава превантивно.

"Знам, че е непопулярен въпрос. Знам, че по-лесно е да го заметем под килима и ако може да се реши от само себе си. Но знам и че ПФ са предложили затвор до 3 години, с промени в Изборния кодекс, внесени в парламента на 8 април 2015. Нали си представяте какво ще стане и докъде могат да ескалират нещата? Затова искам да говорим за тези неща. Да даваме права, но да искаме и задължения - задължително образование, задължително изучаване на български, участие на пазара на труда и т.н. Всяка политическа партия има своите задължения по тези въпроси", пише още Кадиев.