Патриотите плашат с оттегляне на подкрепата си към правителството

Този път повод за недоволството станаха инцидентите в село Гърмен

Подкрепата и търпението на Патриотичния фронт (ПФ) към управлението са на изчерпване. Тази закана прозвуча от парламентарната трибуна от съпредседателя на фронта Валери Симеонов в декларация от името на групата на патриотите. Този път повод за недоволството на патриотите станаха инцидентите в село Гърмен.

Припомняме, в Гърмен възникна напрежение между българи и цигани. Основните искания са за събаряне на незаконните цигански постройки в кв. "Кремиковци". В неделя стотици протестиращи опитаха да нахлуят в махалата, но бяха спрени от полицията. Това се случи само ден, след като напрежението ескалира в събота вечерта. Тогава имаше и арестувани.

Подкрепата на групата на ПФ към настоящото управление не е безусловна, предупреди Симеонов. ПФ дадоха срок на кабинета до 1 юли да изпълни определени искания на групата. Иначе оттеглят подкрепата си.

На 23 май 2015 г. България беше разтърсена от поредния сблъсък на етническа основа, породен от тривиален битов скандал, изтъкна Валери Симеонов. За пореден път законността и елементарните норми на обществено поведение, по думите му, са брутално нарушени от самозабравила се тълпа цигани. За пореден път родината е изправена пред тежкия проблем на съжителството на големи групи от хора, нарушаващи законите на страната срещу малка група сънародници, чиято единствена вина е, че изискват спазването на закона от всички, заяви лидерът на НФСБ. За пореден път сме свидетели на безсилието на държавата, подчерта той.

Рискът от ескалация на напрежението и етническото противопоставяне е повече от очевиден. Признакът на Катуница и масовите антиромски протести отново заплашва крехката стабилност на родината ни", предупреди Валери Симеонов.

Той очерта генезиса на проблема в село Гърмен. „Така нареченият кв. „Кремиковци" се състои от изградени в продължение на десетина години, незаконни постройки, неотговарящи на елементарните хигиенни и строителни изисквания. Главна заслуга за създаването на този квартал има управляващият общината от 1999 г. местен дерибей Ахмед Башев", обясни Симеонов.

„В качеството си на представител на ДПС и други партии, той целенасочено е привлякъл и „настанил" няколкостотин цигански семейства от други райони на страната, за да осигури техните гласове в своя подкрепа на всеки следващ избор", убеден е патриотът.

Явна е дългосрочната стратегия на ДПС за разделянето и противопоставянето на българското общество в името на техните теснопартийни цели за увеличаване участието им във властта, подчерта Валери Симеонов.

От ПФ припомниха, че една от основните задачи, заложена в програмата им, е борбата с битовата престъпност. Тази задача е един от приоритетите, които Патриотичният фронт постави като условие за подкрепа на настоящото коалиционното правителство, припомни Симеонов.

„За съжаление през изминалия седеммесечен период на управление, правителството не извърши нищо от записаната програма за „Стабилно развитие" по този приоритет. Без резултат останаха исканията и настояването на Патриотичен фронт за предприемане на мерки за изпълнение на този раздел, поставени както на консултативни съвети, така и на ежеседмични съвещания на партиите, подкрепящи правителството", ядоса се патриотът.

За съжаление и по редица от останалите приоритети на Патриотичен фронт съдбоносно важни за нас, 7 месеца след съставяне на правителството не е направено нищо, изтъкна той. За пример той даде внесения на 08.04.2015г. ЗИД на Избирателния кодекс, по който вече месец и половина не е извършено разглеждане в комисии.

Патриотите са недоволни и че не е изградена оградата по границата с Турция. Тези и редица други неизпълнени ангажименти са в разрез с обявената от трибуната на Народното събрание точно преди 7 месеца програма на ПГ на Патриотичен фронт, са причина да заявим, че подкрепата и търпението на Патриотичен фронт към настоящия момент са на изчерпване, заяви Симеонов.

От ПФ в замяна на подкрепата си искат незабавно премахване на всички незаконни постройки на територията на кв. "Кремиковци", с. Марчево, общ. Гърмен, за които е приключила процедурата по премахване. Те настояват и за ангажиране на институциите да завършат законовите си задължения по установяването на законосъобразност на останалите постройки и превеждането на нормите на ЗУТ в действие. ПФ иска и предприемане на спешни мерки за овладяване на битовата престъпност, която тероризира огромни райони от страната. Патриотите искат и промени в изборното законодателство, както и изграждане на защитните съоръжения по границата с Турция и възстановяване в срок до 1 юли 2015г. на увредените участъци от тях.

От ПФ искат и недопускане увеличаването на цената на електроенергията и предприемане на административни мерки от енергийните дружества и Министерство на енергетиката за прекратяване на мащабните злоупотреби и кражби в бранша.

ПФ настояват и за завършване на необходимите законови нормативни промени за ограничаване незаконната сеч и износ на дървесина.

Считаме, че изброените по-горе условия са напълно изпълними в срок до 01 юли 2015г., не са свързани с извънредни и непредвидени бюджетни разходи и могат да бъдат реализирани в името на спешното решаване на сериозните проблеми, пред които сме изправени, възстановяването на доверието в управлението на страната и успешното завършване на мандата на управление, в полза и в името на България, заяви Валери Симеонов.

Декларираме, че подкрепата на ПГ на Патриотичен фронт към настоящото управление не е безусловна и е пряко свързана с изпълнение на заложените в Програмата за „стабилно управление" приоритети.

Неизпълнението им ще доведе до прекратяване на подкрепата на правителството, след гореуказания срок, категоричен бе той.

След като депутатите отхвърли предложението на "Атака" парламентът да изслуша специално по темата "Гърмен" вътрешния министър Румяна Бъчварова, политическите сили изложиха от парламентарната трибуна своите позиции.

Според Атанас Мерджанов Гърмен е симптом за болестта, от която страда страната ни - страх", а в условията на пълна бездържавност е въпрос на време този страх да се превърне в агресия. Това, което се случва в Гърмен, според БСП, трябва да бъде възприето като предупреждение към всички политически сили.

От своя страна лидерът на ДПС Лютви Местан настоя да не се спекулира, че проблемите в община Гърмен се генерирали от това, че общината се управлява от човек на ДПС. Според него подобни проблеми имало в общини, които не се ръководят от кметове на ДПС. Местан е категоричен, че напрежението в Гърмен изважда на преден план един хроничен проблем на българското общество, който не е оцветен политически. Той настоя за интеграция на ромите.

Атакистът Волен Сидеров призова да не се развалят незаконните постройки на циганите. "А сте съборили няколко постройки, а е дошъл чичо Сорос и ви се е скарал", каза той в парламента.