Парите за доболнична помощ и лекарства намаляват

292 милиона е лева дефицитът в касата до май, алармира шефът на НЗОК

„292 милиона лева е дефицитът в здравната каса към 30 април 2015 г.”, съобщи шефът й Гленка Комитов пред БНТ. Заради резерва от около 90 милиона лева той обаче го намалява до 200 милиона.

С 10% са намалени парите за доболничната помощ и с 20% - за лекарства, съобщи още Комитов, която увеличава базата за изпълнението на бюджета на касата и към 30 април тази година то е достигнало 42% за разлика от същия период през 2014 г., когато е било 31%.

Шефът на НЗОК обаче обеща, че цените на клиничните пътеки, които са общо 300 на брой, няма да бъдат намалявани. И посочи, че увеличението идва от нарастването на броя заболели. Например за глухота той е скочил с 400%. Имало и пътека, чиито ръст е 1918%, каза Комитов, но не уточни за какво заболяване става дума.

Той обяви, че всички проблеми идват от неефективния контрол за източването на средства от касата, тъй като тя извършва тези дейности постфактум и само по документи. Затова ще се бори за промяна на закона, за което вече имал подкрепата на ГЕРБ и Реформаторския блок. Тя ще цели проверки в болниците в реално време. Паралелно Здравната каса разменя контрольорите в градовете, като ги изпраща да извършват проверките на други места.

Комитов призова гражданите да подават сигнали за източване на касата на тел. 0814800. И обеща, че на 1 юни – Денят на детето, касата ще започне преговори с Българския лекарски съюз за цените на пътеките.