Преговорите в Гърмен се провалиха

Общество

27-05-2015, 06:03

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

В района на гетото ще се монтират камери за видеонаблюдение, ще има и рокади в местния участък

За първи път от три дни след сблъсъците между българи и роми площадът на община Гърмен осъмна без протестиращи, но спокойствието е само привидно, пише "Труд". Два буса с жандармерия и още толкова местни униформени бдят на пътя между ромското гето Кремиковци и селото.
Вчера в общината дойде вътрешният министър Румяна Бъчварова и по нейна препоръка местната полиция опита да направи помирителна среща между двете враждуващи страни. Но опитите за примирие се провалиха, защото инициативният комитет на протестиращите от Гърмен отказаха да седнат на една маса с представители на ромите.
"Ние сме казали какво искаме, дадохме ултиматум до 2 юни да се блъснат незаконните къщи и вече отброяваме дните до изтичане на срока", казаха от инициативният комитет.
Напрежението не е стихнало, протестиращите седят по заведенията в Гърмен и съставят организацията си как да продължат. Стана ясно, че гърменци всеки ден от 17 часа ще правят мирно шествие до ромското гето, а на 2 юни по обяд организират голям протестен митинг.
Коментираха и кратката визита на министър Бъчварова, като изразиха мнение, че са разочаровани. Те искали да чуят от нея за взимането на конкретни мерки, а тя им обяснила как не може да изгонят ромите от незаконните им къщи, защото законът не го позволявал. Всъщност министърката се опита да им обясни какво е по закон, но протестиращите вбесени заглушиха думите й.
Бъчварова след десет минути се опита да говори, но след като не се получи диалог си тръгна, а тълпата я изпрати с възгласите "И вие сте цигани! Цигани! Държавата ни е циганска!"
Главният секретар на МВР Георги Костов заяви, че от началото на годината досега има само 4 жалби за кражби и положението не ило толкова тежко в сравнение с други райони на страната. Но дядовците и бабите от района контрираха, че не подават сигнали, защото в участъка им казвали, че били маловажни. И признаха, че няма къща, в която да няма оръжие. Купили си газови пистолети, законни и твърдят, че ако се наложи ще стрелят.
"Ние не сме по-богати от ромите, но работим, трудим се по -нивите за прехраната си, а те ги обират и взимат всичко наготово. Въпросът вече е на оцеляване, не може едни да се трудят, а други да ги грабят, търпим от години, писна ни вече", оплакаха се хората.
А полицейските шефове ги призоваха да подават жалби, за да имат основание да работят.
От срещите стана ясно още, че в района на гетото ще се монтират камери за видеонаблюдение, ще има и рокади в местния участък.
Всички представители на институциите обаче заявиха, че няма как да бъдат прогонени ромите от къщите им, независимо че са незаконни, защото не могат да им предложат друго място за живеене.
"Щом държавата не може да се справи, ние ще бутнем къщите, отвърщат гърменци, които отказват да приемат думите на управниците и ги посъветваха да направят законодателни промени.
Полицията започна и проверка на незаконно пребиваващи в гетото. Ромите твърдят, че са изплашени, отричат да са пияници и крадци, казват че са евангелисти и вярващи. "Да бе, ангели се изкараха, а раните и нападението с брадви и ножове върху нас кой го направи", реагират остро от инициативният комитет.
Допреди 15 години в гетото е имало около 300 цигани, но в махалата се раждат по 50 деца годишно и техният брой вече е над 800 души. Незаконните къщи никнат като гъби, според ДНСК 124 са незаконните постройки.