Българският лекарски съюз контрира здравната каса за цените на пътеките

Рано е, нелогично е, против сме те да намаляват, обявиха от БЛС

Българският лекарски съюз е категоричен, че да се говори за намаляване на цените на клиничните пътеки е твърде рано и нелогично и се обявява твърдо против вземането на подобно решение.

Това обяви в официално съобщение Българският лекарски съюз, след като на вчерашното си заседание Надзорния съвет на здравната каса реши да стартира преговори за намаляване на цените на клиничните пътеки.

"Още в края на 2014 г. и началото на тази година, съсловната организация неколкократно предупреди, че неминуемо в бюджета на НЗОК ще се появи дефицит от 150-200 млн.лв. и че лимитирането на дейностите е свързано именно с този проблем. Всяка година недофинансирането на системата води до актуализиране на бюджета на касата, въпреки нереалното, по-ниско остойностяване на самите клиничните пътеки. Ето защо, намаляването на цените на клиничните пътеките няма положителна стойност, а ще постигне обратен ефект - ще доведе до повишаване обема на болнична дейност, а то от своя страна – до намаляване на качеството на здравните услуги", поясняват от БЛС.

В момента липсват всякакви анализи за разходването на средства от бюджета на касата и изпълнените обеми на медицинска дейност, също и данни от НАП за събираемостта на здравноосигуритените вноски, макар че и двете институции са длъжни да публикуват тази информация, отбелязват още от лекарския съюз. Според лекарите е несправедливо заради преразходите на едни лечебни заведения да се наказват и всички останали с понижено запащане.

По-рано днес пред БНР новият председател на БЛС д-р Венцислав Грозев обяви, че лекарите вероятно ще настоява за актуализация на бюджета на НЗОК със 150 млн. лева, за да стигнат парите до края на годината, както се налага от няколко години насам.