Изненадващо Русия "инспектира" 250 самолета и 12 хил. военни

Точно, когато НАТО започна Arctic Challenge Exercise 2015 над Северна Европа

Военновъздушните сили на Русия започнаха мащабно учение, в което участват 250 самолета и 12 000 военнослужещи, съобщава Би Би Си, позовавайки се на военното министерство. Ведомството описва учението като "масивна изненадваща инспекция", която цели проверка на бойната готовност.

Учението на ВВС стартира в деня, в който НАТО и няколко страни извън алианса започнаха Arctic Challenge Exercise 2015 над Северна Европа, сред причините за което стана все по-честото навлизане на руски самолети в западното въздушно пространство.

Според съобщения на агенциите "Интерфакс" и ТАСС, цитирани от "Дневник", в проверката на руската авиационна група и противовъздушните възможности на Централен военен окръг участват повече от 700 единици военна техника. По време на учението руските самолети с широк обсег ще извършат нападения с крилати ракети по тренировъчни мишени в република Коми.

Кореспондент на Би Би Си в Москва съобщава, че настоящата "проверка" е подготовка за по-големи учения, известни под името "Център-2015", които ще се проведат през следващите няколко месеца.

През последните месеци Кремъл понесе доста критики заради засилването на дейността на армията си в Северна Европа, в това число и няколко нарушения на въздушно пространство от военни самолети.

Двуседмичното учение на НАТО в региона ще бъде базирано в Норвегия, Швеция и Финландия, като по данни на Би Би Си в него ще участват 115 самолета и 3600 военнослужещи, пише Сега.

Министерствата на отбраната на Норвегия, Швеция, Финландия и Дания, както и външният министър на Исландия подписаха обща декларация през април, която определя руската военна агресия като "най-голямото предизвикателство пред европейската сигурност".