Президентът иска балканските граници да паднат

Политика

26-05-2015, 14:02

Снимка:

Прессекретариат на държавния глава

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Пазим границите на ЕС професионално и отговорно, увери Бъчварова

Правителството прати войска по границата с Македония

Евроинтеграцията и регионалното сътрудничество са променили полуострова

Ние искаме границите на Балканите да падат, а не да се местят, обяви президентът Росен Плевнелиев на Срещата на върха на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа в Тирана. Страната ни поема ротационното председателство на организацията от 1 юли, предаде bTV.

„Европейската интеграция няма алтернатива. Това е единственият начин да се гарантира мирът, стабилността и просперитетът на региона. Скорошните събития в Република Македония обаче показаха необходимостта да препотвърдим подкрепата си за независимостта и териториалната цялост на страната”, обяви президентът.

Според него регионалното сътрудничество и евроинтеграцията са двигател на положителната промяна на Балканите, възприемани преди като „барутния погреб на Европа”.

„Уникално е да видите как хората от двете страни на някогашната „Желязна завеса“ се събират и изграждат общо бъдеще. Сега можем да видим разликата между изолирани, забравени региони и региони, които си сътрудничат”, заяви президентът.

По думите му балканските страни заедно могат да привличат стратегически инвеститори, да увеличават туризма и производството и да се борят с тероризма, природните бедствия, изолацията и бедността.

Като приоритети на българското председателство, Плевнелиев очерта три основни групи. Най-голямо внимание той отдели на свързаността, която се изразява в подобряване на инфраструктурата, диверсификация и либерализация на енергийния пазар.

На втори и трети план държавният глава постави укрепване на демокрацията и сигурността.