9-те болници днес подписват договора за обща "шапка"

След протести и совалки се стигна до съгласие

Деветте столични болници в карето на "Александровска" подписват договор за създаване на Гражданско дружество. Това ще стане днес в 14.00 часа, съобщават от Здравното министерство.

Припомняме, след поредица от протести на медици от болница "Св. Иван Рилски" миналата седмица след среща в Министерство на здравеопазването шефовете на 9-те болници се съгласиха да се обединят в Гражданското дружество.

Става дума за болниците с национално значение: УМБАЛ "Александровска"; УМБАЛ "Св. Иван Рилски"; СБАЛАГ "Майчин дом"; СБАЛББ "Св. София"; СБАЛДБ "Проф. И. Митев"; УМБАЛ "Св. Екатерина"; УСБАЛИБ "Проф. И. Киров"; СБАЛЛЧХ ЕООД; УСБАЛЕ "Акад. И. Пенчев".

Целта е да се спестят средства от администрация за увеличаване на възнагражденията за медицински персонал. Само 100 от 500-те служители на деветте болници ще останат, като според здравния министър Петър Москов по този начин ще бъдат спестени 6 млн. лева.

След създаването на Гражданското дружество ще бъдат обединени немедицинските дейности между лечебните заведения. Директорите ще правят общи обществени поръчки за стерилизация, хранене, чистене и други. Обществените поръчки за снабдяване с лекарства и консумативи всяка болница ще прави сама.