Заедно за развитието на бойните спортове у нас (снимки)

Българската Федерацията по ММА и Final Fight Championship (FCC) си стиснаха ръцете

Българската Федерация по ММА (БФММА), Българска конфедерация по кик-бокс и муай-тай (БККБМТ), Национална Асоциация на бойните спортове (НАСБ) и Final Fight Championship (FCC) се разбраха – състезанието е спряно в името на легитимното развитие на бойните спортове у нас.

До това се стигна след като преди дни от БФММА и Спортното министерство осъществиха първата си съвместна „акция“. В началото на месеца от Българската Федерация по ММА сигнализираха Министерство на младежта и спорта за подготовката на състезание по ММА, което не бе одобрено от Федерацията.

„С получаването на лиценз, ние придобихме не само права, но и задължения. Точно защото спазваме закона сигнализирахме министерството, а те от своя страна реагираха адекватно и забраниха провеждането на състезанието, организирано от FFC”, поясни председателят на БФММА Станислав Недков - Стъки. „Съгласно Закона за физическото възпитание и спорта, всяка федерация носи отговорност за провеждането на спортна дейност в нейната област. Ето защо тя да бъде предварително осведомена и подобен тип състезания да се провеждат под нейна егида“.

„Причината това състезание да бъде спряно е липсата на комуникация. Най-важното във всяко състезание, особено в бойните спортове, е сигурността на състезателите. Трябва да има ясни правила кой и как може да провежда подобни състезания“, категоричен бе председателят на Национална Асоциация на бойните спортове Димитър Ангелов. По неговите думи единственият начин да се развиват бойните спортове у нас е обединяването им в лицензирани федерации, а оттам в асоциация, която да координира и защитава общите интереси на всички представители.

„Откакто основахме Българската Федерация по ММА (БФММА) през декември миналата година, имаме вече 24 клуба, които членуват при нас. Вратите на Федерацията са отворени за всеки, който иска да работи и да помага на децата“, категоричен е Стъки. По повод съвместните дейности на Федерацията и ММС той заяви, че „този спорт трябва да бъде вкаран в рамки“. „Три седмици преди въпросното състезание да бъде официално отменено от Спортното министерство лично предупредих организаторите, че то няма да може да се състои, защото не е съгласувано с лицензираните фирми. Имаха достатъчно време да реагират, но липсата на комуникация доведе до неразбирателства. За щастие те вече са изгладени и с FFC ще работим заедно. Надявам се в скоро време и те да станат член на Федерацията ни, заяви Стъки.

От Final Fight Championship поясниха, че проблемът наистина се състой в недостатъчни разговори. „Проблемите със състезанието се получиха, защото Федерацията е нова и не сме запознати все още с устава и целите на организацията. Да, направихме грешка, че не се видяхме и поговорихме. Но установихме, че имаме много допирни точки и определено ще работим заедно“, категоричен бе Георги Димитров от Final Fight Championship. Двамата със Станислав Недков си стиснаха ръцете за общото бъдеще и развитието на бойните спортове у нас.

Междувременно стана ясно, че тази събота във Враца ще се проведе ММА състезание. На него ще бъдат определени съставите на мъжките ни национални отбори, който ще заминат на Световното състезание по ММА борци в началото на юли в Лас Вегас, САЩ. „Имаме записани над 24 клуба и близо 200 състезатели. От тях ще изберем най-добрите. Те ще бъдат разпределени в девет категории“, поясни председателят на Българската Федерация по ММА. Това е третото състезание, организирано от Федерацията, откакто е получила лиценза си преди шест месеца.