Филмови копродукции и аудиовизия ще правят съвместно наши и италиански творци

Политика

26-05-2015, 11:26

Снимка:

Министерство на културата

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Двете страни ще борят заедно иманярите и трафикантите на артефакти

Министър Вежди Рашидов и италианският министър на културното наследство и дейности и на туризма Дарио Франческини подписаха в Рим Споразумение, което отваря възможности за съвместни филмови продукции, както и за проекти на двете държави в областта на аудиовизията, съобщиха от МК.

Министър Франческини уверил Вежди Рашидов, че Италия вярва в силата на копродукциите, които помагат на европейските държави да достигнат до общата европейска идентичност.

Италия ще открие училище за борба с трафика на културни ценности и към министър Рашидов бе отправена покана български специалисти да се възползват от възможността за обучение в Рим, съобщиха от ведомството. Уточнено било също така, че в края на м. юни министър Франческини ще гостува в България и тогава, заедно с Рашидов, ще подпишат Меморандум за предотвратяване на незаконния износ на ценности и за борба с иманярството.

Министър Франческини е поканил колегата си да присъства на 31 юли и 1 август 2015 г. в Милано на среща на министрите на културата на държавите участнички в "Експо – 2015". България не участва в "Експо 2015", но министър Рашидов бе специално поканен на срещата заради постиженията ни в опазването на културното наследство. Темата на форума в Милано е именно защитата на културното наследство.