Ивайло Калфин: Комплексни грижи за възрастни хора ще има в цялата страна

Пилотният проект за интегрирани социални и здравни услуги в област Враца е успешен, ще го разширят в цяла България

Пилотният проект за интегрирани социални и здравни услуги, който се изпълнява в област Враца, има много добри резултати и ще бъде разширен в цялата страна. Това съобщи вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин в село Попица, съобщи БТА. Той допълни, че финансирането на устойчивото развитие на пилотния проект, който се изпълнява от БЧК в партньорство с Швейцарския Червен кръст и с подкрепата на швейцарското правителство, ще бъде осигурено от оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".

Калфин посочи, че вероятно работата по него ще започне в края на лятото.

Вицепремиерът снощи участва в празника по повод 10-годишнина от откриването на Дома за стари хора в белослатинското село Попица. Домът е първият изграден в страната с държавни и общински средства, който отговаря на съвременните европейски стандарти за институционална грижа за възрастни хора.

Тази година целта ни е не да предлагаме нови услуги, свързани с грижата за възрастните хора и за хора с увреждания, а да разширяваме съществуващите и да ги интегрираме, като осигурим необходимия ресурс за това, каза Ивайло Калфин. Той отбеляза, че в момента се предлагат повече от 1000 социални услуги. Според него, трябва да се разшири програмата за асистенти на хора с увреждания, тъй като в момента техният брой е недостатъчен и само една трета от нуждаещите се могат да ползват тази услуга в домашна среда.

Работи се за интегриране както на медико-социалните услуги за възрастни хора, така и за интегриране на социалните услуги с домашния патронаж. Калфин посочи, че предстои много работа с общините и по изграждането дневни центрове за възрастни хора, в които ще бъдат предлагани комплексни грижи.

Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика подари на домуващите в социалната институция в Попица компютър, за да "могат да поддържат връзка чрез социалните мрежи с всички свои близки и познати".

В дома за стари хора са настанени 60 души, а списъкът с чакащи е дълъг, каза директорът на институцията Иван Ценов. Наскоро общинският съвет в Бяла Слатина е взел решение за разширяване на капацитета му с още четири места.