Швейцария пуска в нета имената на българи с тайни сметки

Портфейл

26-05-2015, 07:16

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Данъчните вече заапочнаха да обявяват имената на чужденци

Част от имената на българи, които имат сметки в банки в Швейцария, може да бъде оповестени публично, стана ясно вчера, пише "24 часа" . Швейцарските данъчни служби започнаха да обявяват в интернет имената на чужденци със сметки. Ще се дават данни за трите имена, дата на раждане и последен известен адрес. Първите имена се появиха днес и сред тях е правнукът на Бисмарк - Франциско Жозе Ортиз. В списъците фигурират имена на хора и фирми от Германия, Холандия, Чехия, Полша, Индия, Русия и само с инициали хора от САЩ.

Швейцарските данъчни се решили на публичността, след като били затрупани от жалби от различни държави с искане да падне банковата тайна за хора, които се разследват за данъчни измами.

Поради това ще бъдат обявявани имената само на такива хора, при това, ако властите не са успели да ги открият. Швейцария се оправда, че разследваните имали право да знаят, че срещу тях се готвят юридически мерки.

Хората, чиито данни ще бъдат разкрити, са част от базата данни на швейцарския клон на британската банка HSBC, която бе обвинена, че е помагала на клиентите си да крият данъци. Сред тях има и 74 българи с около 300 млн. евро. Само един от българските клиенти имал 284 млн. долара в сметката си. Тези на останалите били между 2 и 10 мл.евро.

Именно имената на някои от тях може да бъдат разкрити, ако те са разследвани за данъчни измами и не могат да бъдат открити.

През февруари финансовият министър Владислав Горанов отрече да има данни за българи с швейцарски сметки.

От НАП вчера припомниха за “24 часа”, че между България и Швейцария вече има споразумение за обмен на информация. Според него, ако лице не се съгласи да бъде разкрита самоличността му, остава тайна, а доходите от лихви по депозита му се облагат в Швейцария. Събраните суми се превеждат в НАП, а агенцията има информация само за лицата, които са дали съгласие да падне тайната на влоговете им, като в замяна не им се удържа данък върху лихвите. По данни на НАП за 2013 г. сме получили от Швейцария 900 000 лв.