Професионалните училища ще получават пари според качеството на образование

Общество

26-05-2015, 06:17

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Бизнесът ще може да дава стипендии

Темата за това какво е професионалното ни обучение и защо неговите кадри често не могат да намерят място в предприятията напоследък отново стана актуална. Неотдавна просветното министерство лансира поредната стратегия в тази област, а отскоро е предложен и план за действие по нейното реализиране, пише "Стандарт". Той трябва да започне да се изпълнява още тази година, а срокът му е до 2020-а. За част от мерките ще бъдат използвани пари по европрограми, други ще дойдат от швейцарския фонд, който неотдавна финансира частично старта на дуалното обучение.

Делегираните бюджети на професионалните гимназии ще претърпят корекции, така че в тях вече да се отразява и качеството на обучението по съответната професия. Това е част от плана за действие в областта на професионалното образование, лансиран от МОН. Замисълът включва средствата за издръжка на техникумите да не се отпускат само на брой ученици, а и на базата на това до каква степен те подготвят качествени кадри, които действително са нужни на бизнеса.
До следващата година в България трябва да е готова карта, на която са отбелязани всички професионални гимназии, центрове за професионално обучение и колежи. В момента практиката показва, че в много региони продължават да съществуват техникуми, които дават сертификати за занаяти, каквито в района не се развиват. С изготвянето на подобна карта ще стане ясно къде има нужда от закриване на съответното професионално училище или от промяна на профила му. Новост ще бъде и това, че най-сетне се очаква да бъдат разработени два доклада с прогнози за търсенето и предлагането на труд, изготвени и съобразно анкети сред бизнеса. С данните, събрани от тях, ще бъде разработена система, която да показва не само от какви специалисти имат нужда работодателите в съответните региони, а и къде съществува "предлагане" на труд, за който няма подходящ бизнес. Ще се създаде и система, благодарение на която професионалното обучение вече ще носи кредити, както това в момента се случва във висшето образование.

По този начин натрупаните в техникума знания могат да бъдат признавани, ако ученикът след това отиде в колеж или университет. В момента в някои частни университети подобно признаване на практика съществува, но държавните не могат да го приложат, тъй като липсва нормативна база.

Планът включва и възможността бизнесът да дава стипендии на най-изявените и мотивирани ученици, които овладяват професията най-добре. Има и вариант те да бъдат включвани предсрочно в производствени екипи или дори в развойните звена на научните институции, ако те се нуждаят от добри майстори. Съгласно този план до 2 г. трябва да бъде разработена и цялата нормативна база и програми за дуално обучение, така че днешните деветокласници да се включат в него, когато станат в 11 клас. За първи път ще бъдат разработени и единни държавни изисквания по всяка от професиите, така че учениците от различните професионални гимназии в страната да полагат изпити при еднаква рамка. Професионалните училища и обучаващи центрове ще бъдат оценявани и от външни експерти външно оценяване ще има и за самите ученици. Предвижда се и актуализиране на списъците със защитени професии, които могат да се изучават и от по-маломерни паралелки, защото са необходими на държавата или бизнеса.

Копирано от standartnews.com