Държавата няма да отстъпи, категоричен е здравният министър

Ще плащаме пълноценна комплексна услуга за пациенти със социално значими заболявания, категоричен е Петър Москов

Държавата няма да отстъпи от това да плаща пълноценна комплексна услуга за пациенти със социално значими заболявания. Това каза в Пловдив министърът на здравеопазването Петър Москов, преди срещата си с екипа на Комплексния онкологичен център (КОЦ) в Пловдив, предаде Радио ''Фокус''. 

По думите на министър Москов, законопроектът за лечебните заведения още е във фаза на публично обсъждане. „Целта на Законопроекта не е сливането или разединяването им, а пациентите със социално значими заболявания да получават комплексна услуга, а касата да започне да плаща за заболяването, или за излекуването му, а не за отделни негови фрагменти. Как конкретно това ще стане – дали през сливане на отделни лечебни заведения, дали през клъстери, в които отделни лечебни заведения се обединяват и кандидатстват заедно пред Фонда, като гарантират, че пациента ще има целия гарантиран път на заболяването им, това е формален въпрос”, смята министърът. 

„Като обща болница ще трябва да се кандидатства общо и да се гарантира на отделния пациент, че има комплексна възможност да бъде лекуван до края” , добави Москов. „Само така касата ще сключи договор с тях. Това важи както за държавните и общински болници, така и за частните лечебни заведения. Въпросът е държавата да е убедена, че е осигурен пълният алгоритъм за лечение на пациента”, добави Москов. „Това, което се провежда в онкодиспансера ще продължи да се провежда в него, но ще бъде част от гарантирания график”, поясни министърът. „Никой няма намерение да разкрива, или премахва сгради”, добави той. Ако някоя болница кандидатства с пълния набор от техника и специалисти, трябва да е гарантирано комплексното лечение на пациента по предварителен график.

Срещата в КОС Пловдив продължава и в момента. Специалистите от Комплексния онкологичен център са в двуседмичен протест срещу прекратяването на самостоятелното функциониране на здравното заведение. Събира се и подписка.