Без реформи да не чакаме по-висок икономически ръст

Портфейл

25-05-2015, 14:12

Снимка:

pixabay.com

Автор:

БългарияУтре

Всичко от Автора

Това прогнозират от БАН в годишния си доклад

Българската икономика ще постигне около 1,4% ръст през 2015 г. Такава е прогнозата в годишния доклад на Института за икономически изследвания при БАН, цитиран от Сега.

"Продължава неблагоприятната тенденция на много нисък растеж от 1 – 2%. За развита страна като САЩ това може да е задоволително, но за България е крайно недостатъчно, коментира проф. Митко Димитров, директор на Института. По думите му България има по-висок потенциал, но не може да го осъществи заради липсата на реформи.

Икономистите от БАН очакват задържане на растежа на международните цени, значителна несигурност, свързана с възстановяването на растежа в ЕС и известна несигурност заради предстоящите в България местни избори.

Глобалните и регионални тенденции не оправдаха очакванията за възстановяване на растежа през 2014 г. Част от причините бяха политическа и икономическа нестабилност, което повлия върху международните цени, които не успяха да регистрират растеж през последните 2 г. В опит да се преодолеят някои нестабилности в глобален мащаб и заради дефлационната опасност в ЕС бяха проведени редица политики, някои от които агресивни – като опитите на ЕЦБ за количествени улеснения, посочи Иглика Василева от Института.