Работодателите с нов прием на младежи по европрограма

Общество

25-05-2015, 13:32

Снимка:

varnautre.bg / архив

Автор:

БългарияУтре

Всичко от Автора

Павилата за кандидатставне ще са опростени,изискваните документи са сведени до минимум

Агенцията по заетостта обяви нов прием на заявки от работодатели за стажуване и обучение на младежи, което ще бъде частично финасирано от оперативната програма "Човешки ресурси".

Заявки ще се приемат до края на годината или докато финансовият ресурс не бъде изчерпан. Парите са достатъчни за наемането и осигуровките на 8000 младежи. Парите за работодателите от София са изчерпани още при първия прием, затова те могат да наемат стажанти, регистрирани в бюро по труда в София - област или друг регион.

Схемата "Младежка заетост" дава възможност на работодателите да наемат младежи за стажуване и за обучение по време на работа, припомня Дневник.

И в двата случая, ако настоящият адрес на младежите е различен от населеното място на работа, се осигуряват средства за транспорт от и до работното място за първия месец от стажа или обучението.

На работодателите, които осигурят стажуване, ще бъдат покрити разходите за заплати в размер на минималния осигурителен доход за съответната професия и здравните и социалните осигуровки на младежите за срок от 6 месеца.

Ако след изтичането на стажа младежът остане на работа и сключи безсрочен трудов договор, на работодателя ще бъдат допълнително покрити разходите за социално и здравно осигуряване за срок от още 6 месеца. Разходите за възнаграждението на наставника по време на стажуване няма да бъдат покрити от схемата и остават за сметка на работодателя.

На работодателите, които осигурят обучение, ще бъдат поети разходите за възнаграждения на наетото лице в размер на 90% от минималната работна заплата за страната и социалните и здравните осигуровки за времето на обучение. Възнаграждението на наставника в размер на половин минимална заплата се поема от програмата.

Агенцията уверява, че правилата за кандидатставне са опростени, а броят на изискваните документи е сведен до минимум.