Моника Маковей: Не променяйте законите, важни са хората, не се страхувайте!

Политика

25-05-2015, 13:20

Снимка:

offnews.bg

Автор:

БългарияУтре

Всичко от Автора

Бившият правосъден министър на Румъния бе посрещната на крака по време на дискусия в София

Промяната на законите и на конституцията бави битката с корупцията. Важни са хората. Не ви трябват промените в законите, за да разследвате сериозна организирана престъпност, просто трябва да го направите. Нека прокурорите не чакат политиците да кажат "давайте". Защото те няма да го направят.

Това беше част от близо 30-минутното изказване на бившия правосъден министър и настоящ евродепутат Моника Маковей, цитирана от Дневник. Тя участва в дискусия "Гражданският глас срещу корупцията - кой чува?", организирана от Инициатива "Правосъдие за всеки".

Маковей беше посрещната на крака от залата, бурно и с много ръкопляскания. Вчера в интервю за "Нова тв" тя заяви, че премиерът Борисов не иска да се справи с корупцията. Повод стана неговото твърдение, че разследванията срещу политици в Румъния били политическа гонка. На дискусията присъства и правосъдният министър Христо Иванов.

По повод казаното от нея за промяната на конституцията той каза: "Да, това е така. Ако днес не можем да се обърнем към ВСС и да им кажем "just do it", то е, защото те са резултат от негативна селекция."
Той припомни, че България е създала специализирана прокуратура, но никой не е искал да работи там.

"За мое огромно съжаление промяната на конституцията е неизбежна, ако искаме да мръднем от точката, в която се намираме", заяви още Иванов. Той заяви, че у нас има създадено антикорупционно звено (алтернатива на румънския модел, който избра правителството), което е на подчинение на главния прокурор Сотир Цацаров, но официално обществото не знае кой е определеният от него заместник, който ръководи звеното.

Маковей заяви, че има две решения за справяне с корупцията - едното е да има силен политик, който иска такава промяна, а второто, ако няма такъв политик - да има достатъчно независими съдии и прокурори, които да работят за справяне с този проблем.

"Само тези, които се осмелят, ще успеят. Трябват ви хора, които се осмеляват, които поемат риск. Страхът ви парализира. Не се страхувайте, приемайте рискове. Не може да направите нищо голямо, ако не направите нещо рисковано", заяви Маковей.

Няколко пъти тя повтори, че нещата в Румъния са се случили, защото тя го е искала много. Маковей е била министър в периода 2004 - 2007 година и името й се свързва със създаването на независимия орган за разследване на корупция в Румъния.

Маковей сподели, че много пъти е имало опит да бъде саботирана, почти се е стигало и до физически сблъсък с депутати, но въпросът бил да се проявява твърдост и да няма страх от казване на "не". По думите й е много важно всяка стратегия да има екшън план - с конкретни цели и срокове за постигането им и финансиране на подобен план.

"Хората са най-важни, иначе се създават институции, които са празни кутии. Исках независим главен прокурор - интервюирах много канидати, като при интервютата с мен имаше психолог. Те ми посочиха човека, който предложих, като казаха, че той е толкова силен човек, че върху него няма да може да бъде повлияно", сподели Маковей и добави, че назначението му е отнело много време. "Но след това той започна да води хора като него."

"Прочетох, че искате да промените конституцията. Не ви трябва това. Прочетох, че искате да има ново антикорупционно звено, но ако само сменяте законите, нещата се отлагат", заяви бившият румънски правосъден министър и даде пример с румънския антикорупционен орган, в който прокурорите са били независими, финансово обезпечени и специализирани да разследват престъпленията, свързани с корупцията по високите етажи на властта.

"Борбата с корупцията може да засегне всеки и никой не би трябвало да може да се спаси от нея. Не беше лесно. Крещяха ми, държаха се грубо. Помня заседание на румънското правителство, на което премиерът ми каза да изляза за трийсет минути в почивка, за да помисля дали няма да подпиша нещо незаконно. Аз му казах, че няма да стане законно по време на почивката. Излязох и като се върнах, отказах да подпиша този документ", разказа Маковей и допълни: "Те не очакват, че ще казвате "не"."

"Не мога да повярвам, че няма нито един прокурор, който е достатъчно смел и не иска да го направи, не иска да започне. Може да го наречете война или битка, но трябва да се започне. Не променяйте законите, важни са хората", завърши Маковей.