Предизборната миграция е към своя край

Срокът за адресна пререгистрация преди изборите изтича

Масовото преселение на избиратели, което се наблюдава напоследък покрай предстоящите местни избори, е на път да бъде пресечено с наближаващия край на срока, в който може да се осъществи смяната на адресната регистрация, пише „Сега“.

Съгласно Изборния кодекс изискването към гласоподаватели и кандидати на кметския вот е да са живели поне 6 месеца в съответното населено място, за да могат да участват в изборите. Очаква се те да бъдат насрочени за края на октомври или началото на ноември, когато изтичат 4 години от последните местни избори. Това означава, че до началото на отчитането на шестте месеца остават най-много 1-2 седмици. Изпусналите този срок ще могат да гласуват само по предишната си регистрация, където са включени в избирателните списъци.

За изискването за уседналост напомни преди дни Централната избирателна комисия (ЦИК). Причината за подсещането е констатацията на органа, че евроизборите през май м.г., когато важеше същото условие, са показали "недостатъчна осведоменост на обществото относно това специфично изискване, което е предпоставка за упражняване на право на глас и за кандидатиране".

Участието във вота изисква българските граждани да имат адресна регистрация по постоянен и настоящ адрес на територията на страната, като поне единият от тях трябва да е в населено място в рамките на съответната община 6 месеца преди изборите. От чужденците избирателни права имат само гражданите на страните - членки на ЕС, със статут на постоянно или продължително пребиваващи у нас. Те също трябва да имат адрес на пребиваване в определена община поне половин година преди вота.

Бюлетина може да се пусне само веднъж - или по постоянен адрес, където администрацията ни включва в избирателните списъци служебно, или по настоящ адрес, което изисква подаването на заявление до общината. Във втория случай следва незабавно заличаване от списъка по постоянен адрес.