Да разграничим клеветата от антикорупционните сигнали

Конфликтът на интереси е по-широко понятие от корупцията, категорична е Кунева

Антикорупционните сигнали трябва да бъдат далеч от намека за клевета. Това каза Меглена Кунева, вицепремиер по координация на европейските политики и институционалните въпроси, по повод обсъждането на проекта на Закон за предотвратяване на корупцията сред лицата, заемащи висши публични длъжности, преди началото на публична лекция, посветена на предизвикателствата пред новите държави-членки на ЕС, предаде Агенция „Фокус". 

„Сигналите трябва да имат аргументи и реални информация, за да може по тях да се работи. Конфликтът на интереси е по-широко понятие от корупцията. Законът има две цели - да проверява имуществото и да предотвратява конфликта на интереси. Така ние на практика събрахме цялата материя в един орган", посочи Кунева. 

По думите ѝ тази материя поставя много интересни въпроси от житейска и правна гледна точка. „Помислете си един кмет или общински съветник, който е избран, но се вижда, че има конфликт на интереси. Ако е министър нещата са лесни. Може да бъде отстранен и наказан, но при изборните длъжности нещата са различни. Ето тук има един много важен разговор за промяна в Конституцията. Когато има доказан конфликт на интереси, дали не трябва автоматично да може да се отстраняват хора от изборна длъжност", обясни още Меглена Кунева.