Богослови винят МОН за пропагандни текстове в матурата

Категорични са, че 13-те въпроса за йога индоктринират младежите

Трийсет студенти от Богословския факултет на Софийския университет изпратиха отворено писмо до министъра на образованието проф. Тодор Танев, в което се обявиха против текстове за йога, включени в тазгодишната матура по литература, която се проведе на 20-ти май.

Според тях над 50 000 зрелостници са били принудени да четат вид религиозна източна пропаганда.
"Цели 13 въпроса в текста са посветени на йогата и то след като преди това на учениците са били раздадени два текста с много добро подробно разяснение на това религиозно учение", се казва в писмото им до медиите, пояснява БНР.

"При наличието на хиляди теми от различните сфери и стилове на общуване МОН избра да пропагандира сред зрелостниците едно чуждо на българската духовна традиция религиозно учение. Всичко това се случва на фона на категоричния отказ на министерството да въведе вероучението в учебната програма, каквото е желанието на Българската православна църква", твърдят студентите.

Примоняме, че в предаването на Горан Благоев "Вяра и общество" в събота, темата бе обстойно разискана. Представителката на МОН не счете случилото се за проблем. Било безобидно.