Николай Пенчев: Мечтата ми е да се класираме за Рио

Ще имам две олимпиади зад гърба си

Младата надежда на българския национален отбор Николай Пенчев застана пред микрофона на Валерия Видева за предаването "Спортна треска" по БНТ преди мачовете на трикольорите в Световната лига.

Ники е второто от четири деца в семейството. С волейбол се занимават и по-малките му братя - двамата близнаци Чоно и Розалин. Първият клуб на Ники е Виктория Волей (Пловдив) и там прекарва пет години, след което подписва с Пирин (Разлог). Официален дебют за мъжкия национален отбор Пенчев прави на 26 септември 2010 година срещу тима на Китай.

Посрещачът стана за първи път шампион в кариерата си с отбора на Ресовия в Полша
"Първи златен медал. Няма как да няма радост, да няма щастие. Беше нещо уникално. На другия ден бяхме целия отбор на центъра на града. А той е изцяло волейболен град".

За израстването си през изминалата година
"Даде ми се възможност за игра, за изява. Радвам се, че играх в Шампионска лига, играх в първенството, чувствах се по-сигурен. С мачовете на националния отбор вече изградих повече рутина.  Имах предложения не само от Полша, но на този етап това е моето място", допълва нападателят.

За горещото волейболно лято
"Очаквам добри резултати. Разбрахме лошата новина с Цецо Соколов и се надяваме най-вече да сме здрави. От малък съм в националните гарнитури и страшно се надявам да се класираме за Рио. Догодина ще съм на 24 и ще имам две олимпиади зад гърба си. Без подкрепа от никого, няма как да си повярваме".