Турско-българската граница затлачена от тирове

Свят

25-05-2015, 11:00

Снимка:

news.bg/архив

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Огромни задръствания създават напрежение по граничните пунктове

Проведената преди седмица антикорупционна акция била причината

Стотици тирове са образували около 25 км опашка от град Одрин до граничния контролно-пропускателен пункт Капъкуле на турско-българската граница, в очакване да преминат на българската митница.

Подобна е ситуацията и на другия граничен пункт с България-Хамзабейли, където колоната е 15 км, съобщи турската митническа управа.

Според турските източници причина за опашките от тирове е забавяне в работата на българските митници поради антикорупционната операция на митниците от българските власти.

Акцията на българските власти бе преди една седмица и оттогава техният митнически персонал работи с намален състав, понеже на българската страна няма достатъчен плац, тировете се натрупват на турската страна, коментира източник, пожелал анонимност, цитиран от Дарик.

Според друг източник причина за забавянето е, че от някои тирове изисквали допълнителни документи, въпреки че пренасяли стоки за Европа транзит през България.

На българската митница се премахна заплащането кеш на таксите и се изисква то да става с кредитни карти. Но не всеки шофьор има кредитна карта и това пак води до забавяне на митническите контроли, обясниха от турската митница.

Шофьори на тирове се оплакаха,че поредна седмица чакали по 30 и повече часа,за да минат през митническата проверка.

За 3 дни сме напреднали само 5 км, казва един от шофьорите. Друг твърди, че това не е изолиран случай,а всяка седмица на турско-българската граница се повтаря ситуацията с чакане по няколко дни, за да минат през българската митница.

Пред представител на регионалната Дирекция за митници и търговия шофьорите настояха да се свика среща на ниво транспортни министри между България и Турция, за да се намери решение на проблема.