Българската прокуратура работи избирателно, според Кънев

ГЕРБ имат нужда от сериозно убеждаване за съдебната реформа, заяви съпредседателят на Реформаторите

В България прокуратурата работи избирателно, слага чадъри. Това установи за пореден път съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев в ефира на Нова телевизия. С поглед към съседна Румъния и за борбата с корупцията Кънев отсече, че у нас трябва да има реформа на прокуратурата.

В това отношение обаче има сериозно разминане между РБ и коалиционния им партньор ГЕРБ, стана ясно още от думите на Кънев. "Те имат нужда от сериозно убеждаване за реформата на прокуратата", загатна реформаторът.

Според него като цяло за съдебната реформа могат да говорят само резултатите. "До момента има резултат, но той е плод на политически и обществен натиск. Като крачка напред Радан Кънев посочи "разплитането" на Софийски градски съд.

Съпредседателят на блока коментира и друга актуална тема, а именно напрежението между българи и цигани в Гърмен. "Гетата в България и този начин на живот се закриля политически. Това се вижда на избори, когато те се превръщат в резервоар за гласове", отсече Кънев и добави, че проблемът се е трупал с години.

"Не трябва да има значение кой е мнозинство и кой е малцинство пред лицето на закона", убеден е още реформаторът.