Произвеждаме над 100 т олио от лавандула годишно

Общество

25-05-2015, 07:01

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

При пазара на лавандула и етерични масла е важно качеството, а не количеството

Над 100 т лавандулово масло годишно се произвежда у нас през последните години, по данни на Българската национална асоциация "Етерични масла, парфюмерия и козметика" (БНАЕМПК), пише standartnews.bg. "Очакванията ни са за добра лавандулова кампания, което означава, че поне 100 т лавандулово масло ще се произведе и тази година. Друг е въпросът какво ще бъде неговото качество и къде ще бъде реализирано, защото пазарът на лавандула и на етерични масла изобщо не е безкраен и не количеството, а качеството е важно", посочва Николина Узунова, изпълнителен директор на БНАЕМПК. По думите й трудно може да се даде точна прогноза колко ще е количеството произведено лавандулово масло.

"А обяснението е едновременно просто, прозаично и убийствено българско - няма официална статистика за това колко са засетите с лавандула площи у нас", коментира Узунова. По думите й броят на желаещите да инвестират в лавандулопроизводството непрекъснато расте и всяка изминала година все повече площи се насаждат с лавандула. Засилен интерес има дори в територии, за които не е характерно производството, като например Севeрна България. Това обаче поражда редица въпроси - доколко тези нови предприемачи имат опит в производството на лавандула, доколко са проучили и закупили подходящите сортове според почвата и доколко са проверени източниците на посадъчен материал, тъй като на пазара има такива, които не са лицензирани.

"Всички тези въпросителни без ясен отговор поставят прогнозата за произведеното количество лавандула, и оттук на произведеното количество лавандулово масло, в сферата на предположенията. Въпреки че според предприемачи всеки тип масло намира своя потребител и не трябва да се опасяваме за реализацията на продукцията", казва Узунова. Тя е категорична, че всеки тип производство изисква специфични познания. Затова споделя скептицизма на колегите си от бранша, че доста се рискува от страна на някои предприемачи, а техният риск се отразява върху целия сектор.

"Производството на некачествено масло рефлектира върху целия бранш и вреди на изграждания с години имидж. Затова защитавам тезата, че не количеството, а качеството е важно", подчертава Узунова. Според нея бързата печалба за едни означава множество и дългосрочни проблеми за тези, които имат намерение да останат трайно в този бранш. Основните пазари на родно лавандулово масло са Франция, Германия, Япония, САЩ, Нова Зеландия, Арабският регион. "Франция е важен и основен контрагент, но родното масло е търсено и на други пазари. Според експерти от бранша Франция не се и стреми да ни надмине по производство на лавандулово масло, където страната ни е безспорен лидер от години", коментира Узунова. По думите й французите произвеждат по 30-40 т лавандулово масло годишно, а през последните 5 г. България произвежда около 100 т.

"Ние не подбиваме пазара на Франция с количество, защото тя е производител на качествено, търсено и световно признато масло. Нашите компании трябва да си поставят за задача да произведат не повече, а по-качествено масло, за да са действителни конкурентни на основния ни конкурент Франция, а и да бъдат добре позиционирани на световния пазар", съветва Узунова. Тя е категорична, че родното лавандулово масло е качествено. Според нея политиката по качеството му е политика на всяка фирма и зависи от няколко основни компонента - да се изберат подходящите площи за засаждането на лавандула и сортовете, отговарящи на съответния тип почва, да се направят агротехническите обработки, които са пряко свързани с качеството на добиваната суровина и не на последно място - преработката й съгласно установените добри практики.

"Неспазването на закономерностите във всеки един от етапите на производство и преработка на суровина води до проблеми с качеството. Слава Богу, не мога да кажа, че имаме проблем с качеството на родното лавандулово масло, но е факт, че през последните няколко години на родния и световен пазар се предлагат масла с нетипични физико-химични показатели", коментира Узунова. Според нея въпросът за очакваните цени, на които ще се търгува маслото, е най-сложният, защото освен качеството е важно и какво количество масло ще се произведе.

"Очакванията са, че високите цени от последните години няма да бъдат запазени, тъй като предлагането се увеличава", прогнозира Узунова. В България не се внасят етерични масла в огромни количества, защото страната ни е по-скоро износител. През последните години у нас не се преработва мента, защото липсва търсене, а където все пак това се прави, става по предварителна заявка, обяснява Узунова.

Ваучерите не решават проблема със сезонната заетост

Николина Узунова, изпълнителен директор на Българската национална асоциация "Етерични масла, парфюмерия и козметика"

Опасявам се, че тази година няма да бъде решен проблемът със сезонната заетост, тъй като малко половинчато се гледа на него. Сезонната заетост е свързана не само с осигуряването на работната ръка. Проблем за производителите е фактът, че контингентът от средите на трайно безработните български граждани по никакъв начин не са мотивирани да работят по легални договори, защото така ще загубят социалните си помощи, които са превърнали в основен източник на доходи. Ние апелираме и търсим диалог с държавата, защото проблемът е за бизнеса като цяло. Не става дума само за розовата кампания, а за всички кампанийни производства. Консервната индустрия също е свързана с кратковременно, но масово набиране на работна ръка. С ваучерите се търси форма за еднодневна заетост на безработния, но какво правим, ако безработният не желае да е официално нает? Ваучерът не решава проблема, би го решил, ако бъде разглеждан като приход. За нас решение е обвързване на получаването на социални помощи с необходимостта от полагане на някаква краткосрочна форма на труд.