Променят прага за преференцията в местния вот?

Политика

25-05-2015, 06:12

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Тази седмица ще решат ще се пипа ли Изборния кодекс

Ще се пипа ли Изборният кодекс преди вота тази есен, трябва да решат управляващите до края на седмицата, пише "24 часа". Засега се очертават 3 сериозни мотива за бърз ремонт на правилата за изборите.

Първият е все по-голямото недоволство на формации от мнозинството срещу лесното пренареждане на листите. На парламентарните избори преференцията разбърка 1/5 от тях, сега при съветниците промените се очертават още по-резки. Прагът на преференцията да стане 50% от общинската избирателна квота, ще настояват от Патриотичния фронт. Това съобщи пред “24 часа” съпредседателят на коалицията и зам.-шеф на НС Красимир Каракачанов. Мотивът - сега в някои общини съветник се избира с 200 гласа, в други - с 8000.

“Знаем за дефекта, обмисляли сме го. Ако остане сегашният праг на преференциите от 7%,

в някои общини съветници ще влизат и с по 15-17 гласа”, каза началник в ГЕРБ. Въпреки че са против лесното пренареждане, засега от партията на Борисов не се изказват официално, преди въпросът да е обсъден и да е взето политическо решение за ремонт на кодекса.

Вторият проблем, който може да наложи отварянето му, е невъзмъжността на печатницата на БНБ да отпечата бюлетините. Третият - докладът на ЦИК до парламента, пратен миналия месец, в който се описват всички практически слабости на кодекса и начинът да бъдат преодолени.

На председателския съвет при Цецка Цачева още утре ще се решава да се включи ли ремонтът на кодекса в близката програма на НС. Ако се реши такъв да има, той трябва да приключи преди лятната ваканция на парламента. Промените можели да станат и в рамките на две седмици, казаха членове на правната комисия.

Иначе в ГЕРБ допускат и вариант вотът наесен да мине по кодекса “Манолова” и той да се пипа едва след тях поради две основни причини. Първата - да не бъдат упреквани, че променят правилата в “12 без 5”. И основно - за да не развалят отношенията си с Реформаторския

блок, където ревностно бранят сегашния нисък праг на преференции от 7%. “Ние искаме те да са реално действащи, а не непреодолими. Няма да отстъпим от преференциите”, отсече пред “24 часа” съпредседателят на РБ Найден Зеленогорски.

Големи скандали се чакат и около настояването на ПФ да се криминализира агитацията на турски език.

В доклада на ЦИК с препоръки за промени в Изборния кодекс пък се предлага общинската

и районната избирателна квота да бъдат премахнати от формулата за пресмятането на преференциите и те да се отчитат спрямо броя на подадените действителни гласове за дадена партия. Сега са процент от районната или общинската избирателна квота - 5% за европейския и 7% за националния парламент. Идеята на ЦИК е да се унифицира начинът на изчисление на персоналния вот на различните видове избори, включително и предстоящите местни. Ако се запази сегашното изискване, прагът за пренареждане на листите на места ще е много нисък, тъй като общинската избирателна квота се получава при разделянето на броя действителни гласове, подадени за общински съветници, на броя на членовете на съответния общински съвет.

В документа, какъвто ЦИК изготвя за първи път, се предлага машинното гласуване отново да е експериментално, а не реално. Според кодекса тази есен за първи път у нас в до 500 секции електронният вот трябваше да се брои.

Комисията иска в кодекса да бъде изрично разписано дали когато кандидат се откаже, листата се попълва, или освободеното място остава незаето и тя не се пренарежда. Подобни казуси имаше м.г., например с напускането на Калина Крумова от листата на БДЦ. Сред техническите промени, които се предлагат, е и да отпадне изискването да се вписват недействителните

гласове по партии  коалиции в протоколите. А тъй като недействителните бюлетини при вота за сегашното НС през 2014 г. бяха твърде много, ЦИК настоява да прави разяснителна кампания и между отделните избори, а преди всеки вот тя да е по-дълга от сегашните 15 дни.

На всяка страница с подписите за регистрация на една формация да има подпис на упълномощеното лице, което ги е събирало, като то има право да изисква от избирателите документ за самоличност, предлага още ЦИК.

Докладът ѝ е от над 100 стр. В него не се коментират видът на избирателната система, механизмът на конституиране на ЦИК, съответно РИК/ОИК и СИК, активната регистрация на избирателите, актуалността на списъците, осигуряването на възможност за гласуване по интернет, въпросите, свързани с контролирания вот - прави се с уговорката, че те не са от компетентността на комисията. Изразява се обаче очакване законодателят да се произнесе по тях и “някои други обществено значими теми”, като ЦИК при нужда ще окаже съдействие.

Покрай разговорите по кодекса политиците трябва да решат и подходящо ли е да има

балотаж в Деня на будителите - 1 ноември. Това би се получило при вот на 25 октомври. Тази дата за кметските избори досега се смяташе за консенсусна, но на председателски съвет преди 2 седмици управляващите се сетили, че гласуване на празника може да срещне известно недоволство, разказаха участници в сбирката.

Мая замая с 18 000 000 перфорирани и номерирани бюлетини за кметове 18 милиона бюлетини, които трябва да бъдат отпечатани седмица преди местните избори наесен, са хвърлили в смут парламента. Никога досега у нас не е имало подобно количество материали за вот, които задължително трябва да се перфорират, номерират и поставят в кочани. Те просто няма как да се отпечатат.

Най-притеснена била шефката на НС Цецка Цачева, тъй като ЦИК и Министерският съвет са обяснили, че са принудени да изпълняват гласувания от предишния парламент Изборен кодекс, изготвен под ръководството на Мая Манолова. В него е записано още, че само и единствено печатницата на БНБ трябва да произведе тези 18 млн. бюлетини.

За проблема с перфорирането и номерирането потвърди пред “24 часа” и съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов, участвал в среща при Цачева в петък за търсене на изход от ситуацията. На нея е бил и финансовият министър Владислав Горанов.

Според осведомени директорът на печатницата на БНБ Георги Симеонов още при гласуването на правилата “Манолова” е пращал писма до нея и премиера Пламен Орешарски, за да ги предупреди, че залагат бомба за следващия вот. Пояснявал, че в БНБ няма техническа възможност за перфорация, номериране и поставяне в кочани на бюлетините. Манолова му отговорила, че това е технически проблем, за който трябва да се намери решение, а тя била под натиска на гражданските организации зарада скандала в Костинброд, разказва депутат от ГЕРБ. Така на практика предишното НС гласувало правила, които не могат да бъдат изпълнени технически. В петък станало ясно, че и другите две лицензирани печатници “Дунав прес” и “Демакс” не могат да се справят.

За президентски и парламентарни избори се произвеждат между 6 и 8 млн. бюлетини, сега за кметове на кметства, общини и листи за съветници отиват към 18 млн. Досега бюлетините по региони са се произвеждали от местни печатници - 22 на брой. Освен това кодексът “Манолова” увеличи и броя на селските бюлетини, тъй като кмет вече ще избира всяко село с над 100 жители. С което броят на тези бюлетини - досега за 1100 села, скача три пъти.

Проблемът е в липсата на машини, които да перфорират и номерират бюлетините. Открита била печатница в Пловдив, която може да получи временен лиценз, за да помогне на другите три печатници.

Депутати натискали Цачева за спешни поправки в кодекса, но това означава да се поискат и още куп промени от различните партии. Освен обсъждането на председателския съвет утре, се чака и изслушване на шефа на печатницата на БНБ, който да обясни на депутатите какво точно е нужно.

Добре, че този въпрос, който може и да провали изборите, бе повдигнат сега, за да има време до есента да го решим, коментира депутат от правната комисия. (24часа)

Член на СИК - само след тест

Членовете на секционните избирателни комисии да минават през обучения и след това да държат тест. Това е едно от предложенията на ЦИК в доклада до парламента. Имената на участниците в СИК пък ще се вкарват в публичен регистър. Сред предложенията за промени в кодекса е изрична забрана едно и също лице да участва в изборния процес в различни качества.

След рекордния брой наблюдатели на евровота през 2014 г. се настоява за затягане на контрола над тях. ЦИК препоръчва на законодателя да въведе изискване към организациите - в предмета им на дейност задължително да е записано, че извършват наблюдение на избори. Освен това да са регистрирани и като администратори на лични данни. А за да се ограничат случаите, в които хора се оказват записани за наблюдатели, без да знаят, ще се иска декларация за съгласие.

Предлага се застъпниците също да имат право да подават жалби и сигнали.