Ядем по-евтини зеленчуци

Цените на основните хранителни стоки са намалели от средата на април

По-евтини зеленчуци можем да сложим на трапезата си от средата на април. Това стана ясно след като излезе индексът на тържищните цени /ИТЦ/, който отразява цените на хранителните стоки, цитиран от 24 часа. Според него цените на едро са паднали с 11 процента от средата на април - от 1,519 пункта до 1,369 пункта, най-вече заради поевтиняването на зеленчуците, сочат данните на Държавната комисия по стокови борси и тържища. Само тази седмица ИТЦ падна с 3,2 процента.

Цената на вносните доматите се понижава тази седмица с 24,7 на сто до 1,62 лева за килограм.

Оранжерийните домати поевтиняват с 16,7 на сто до 2,25 лева за килограм. Краставиците от внос се търгуват по 1,33 лева. Цената на българските оранжерийни краставици пада с 9,9 на сто до 1,27 лева за килограм. Зелето се търгува на едро по 0,93 лева за килограм. Пресните картофи поевтиняват със 7,6 процента до 1,22 лева за килограм. Зелената салата се продава по 0,50 лева за брой.

Ябълките се продават по 1,26 лева за килограм. Лимоните поскъпват се търгуват средно по 2,21 лева за килограм. Цената на ягодите пада с 31,2 на сто до 3,30 лева за килограм.