Вложителите с преференциални лихви в КТБ ще са ясни до седмица

Главният прокурор ще разпита Цветан Василев веднага щом бъде екстрадиран у нас

Главният прокурор Сотир Цацаров ще разпита Цветан Василев веднага щом бъде екстрадиран у нас. „Ще разпитам Цветан Василев веднага, когато бъде екстрадиран у нас", каза той в интервю за Нова телевизия и отхвърли възможността за разговор с Василев чрез видео връзка. 

„Това, което очаквам да се случи, е в рамките на наказателния процес. Едни видеа, едни файлове - това е част от играта, която не е от този наказателен процес. Но дело ще има", каза Цацаров в отговор на въпрос за развитието на ситуацията около Цветан Василев.

Главният прокурор не е очаквал атаката срещу себе си. „Не я очаквах и срещу институцията. Не ме разбирайте погрешно - в нея има натрупана както много шлака, така и потенциал, който се нуждае от хоризонт, за да бъде разкрит", допълни той.

Цацаров отговори и на въпроси, свързани с нашумялото видео, на което шефът на БНБ Иван Искров и скандалният банкер Цветан Василев пеят „Назад, назад, моме Калино". „Иван Искров, или който и да било управител на БНБ, няма правомощия да контролира банковия надзор. Аз не оправдавам нито Искров, нито Василев. Били на празник - пели. Нали това е цялата история. Щом са пели по този начин, значи са имали доста близки отношения. Няма наказателна отговорност да пееш с Цветан Василев или Иван Искров. От моя гледна точка не е най-коректно да изстрелваш в публичното пространство такива клипове. Василев има права като всеки български гражданин и съответното достойнство".

Според Сотир Цацаров квесторите в КТБ не са получавали указания от Иван Искров какво да правят с депозитите с преференциални лихви. Ако е имало указания, те са давани от управляващите „Банков надзор" в БНБ. По анализа на прокуратурата банковият надзор е автономия в БНБ и конструкцията по закон е такава, че Иван Искров или който и да е друг председател на УС на БНБ няма правомощията да контролира „Банков надзор".

До седмица досъдебното производство ще разполага с данните относно лицата с преференциални лихви, каза още Цацаров. Според него при обема от данни, с който прокуратурата разполага в момента, прекратяването на тези преференциални договори или разпореждането с тях така, че те да бъдат превърнати в изплатими по Закона за гарантиране на влоговете, не е законен механизъм.

Сотир Цацаров е категоричен, че делото „Костинброд" не е било грешка и прокуратурата не е разполагала с друг вариант за реакция. В резултат на случилото се са били променени редица законови разпоредби относно бюлетините и изборния процес, подчерта той. Наблюдаващите прокурори прецениха всички плюсове и минуси и стигнаха до извода, че обосновката на вината на едно конкретно лице ще бъде много трудна, обясни Цацаров отказа на прокуратурата да обжалва оправдателната присъда на Росен Желязков - единственият обвинен за случая.

Главният прокурор отхвърли твърденията, че е изпълнил поръчка на ДПС и БСП или че е „човек на ДПС или на ГЕРБ". „В момента, в който аз или прокуратурата свършим нещо, което е изгодно за една политическа сила, останалите веднага казват, че съм човек на еди-кой си. Избра ме Висшият съдебен съвет", каза Цацаров с уговорката, че помни репликата на Николай Кокинов от скандалния разговор с участието на Бойко Борисов.

В момента Цацаров и Борисов комуникират единствено по работа, най-вече на седмичните оперативки в Министерския съвет, където присъстват представители на ДАНС, МВР и други служби. По никакъв начин на тези оперативки не е ставало дума за делата на Цветан Цветанов, настоя Цацаров. Запитан дали има сделка - да няма промени в законите, свързани с прокуратурата с цената на оправдателна присъда за дела, свързани с ГЕРБ и Цветанов, главният прокурор каза, че няма такава сделка и не може да става дума за чадър при положение, че Цветанов е осъден на две инстанции, а оправдателните му присъди са обжалвани от държавното обвинение.