Цената на петрола може да стигне 70 долара за барел до края на годината

Портфейл

23-05-2015, 17:43

Снимка:

pixabay

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Увеличението ще е в резултат на спекуативен натиск, обяснява проф. Георги Генов

Към края на годината може да се очаква цените на петрола да се движат около 70 долара за барел. Това прогнозира деканът на факултета по международна икономика и политика в УНСС проф. Георги Генов, в предаването "Събота 150" по "Хоризонт". "Нефтът е борсова стока и от тази гледна точка тя е подложена на спекулативен натиск към качване или към сваляне на цените. Освен това има и сезонни колебания, тъй като обикновено това, което се продава, е с 6-месечни срокове на доставка. Основната част от реалните сделки за закупуване на нефт, с оглед отоплителния сезон, са извършени. От тук нататък следва един период на предимно спекулативни сделки. Разбирате, че, когато звестно време цената беше 100 долара за барел, а сега го купувате за 50, изкушението е много голямо да играете на качване", обясни икономистът.

Генов заяви, че не очаква на срещата на ОПЕК през юни страните в групата да проявят "склонност към сваляне на цените на нефта". Той не наблюдава и склонност към повишаване на цените. Това означава, че колебанията в цените на нефта ще се дължат преди всичко на конюнктурни или политически мотиви.

В същото време според Goldman Sachs Group цената на петрола е на път да се свлече до 45 долара за барел до октомври на фона на излишъка от суровината на пазара. В доклад от 18 май експертите на американската банка сочат, че възстановяването на цените до приблизително 60 долара за барел от 6-годишното дъно през март е преждевременно. По думите им наличието на евтин капитал ще доведе до продължителен период на ниски цени, което ще кара производителите да покачват добива си, предава Bloomberg.

"Нашите очаквания за спад се дължат на два излишъка: излишък на петрол, но също толкова важно – и излишък на капитал", заяви икономист на банката. "Ние считаме, че глобалните дисбаланси на пазара в действителност не са решени и смятаме, че настоящия подем ще приключи".

Докато пазарите са фокусирани върху броя на платформите за добив в САЩ, производството ще продължи да расте и през 2016 г. при сегашния брой на активни машини, смятат от Goldman Sachs. Незавършените кладенци могат да бъдат пуснати в производство бързо и да добавят най-малко 250 хил. барела на ден, посочват от банката.

Цените на петрола се сринаха с почти 50% през 2014 г., след като шистовият бум доведе до най-голямото производство от повече от три десетилетия. Запасите от суровината в САЩ пък са в близост до най-високото ниво от 1930 г. според месечните данни от Администрацията за енергийна информация, датиращи от 1920 г.