Дениз Кизилоз: Не знаех за проблемите на Ивайло Манджуков с Томов

Бях готов да подпиша договор за продажбата на ЦСКА

Английският бизнесмен от турски произход Дениз Кизилоз обяви готовност да продължи преговорите за собствеността на ЦСКА. Той беше потърсен от Gong.bg и Дарик радио във връзка с преговорите му с настоящите собственици Ивайло Манджуков и Милко Георгиев.

В началото на седмицата стана ясно, че те няма да му продадат клуба, защото мислят, че е подставено лице на бившия бос Александър Томов. Кизилоз отрече това и сподели, че се е виждал с политика само веднъж преди две години.

Бизнесменът обяви, че е готов с план за спасение на "червените" и дори е готов да инвестира между 3 и 4 млн. паунда още следващата седмица. Той разкри и с какъв бизнес се занимава и защо може да направи подобна инвестиция. Ето и интервюто с него:

- Как се стигна до контакта ви с ЦСКА и как това се вмества в работата на вашите дружества?

- Аз се занимавам с инвестиции в недвижимо имущество и също така купувам компании, които са на прага на фалита или са в администрация и ги оздравявам. Търся ги по цяла Европа. Една моя приятелка от България ми каза за ЦСКА и се свързах с Александър Тодоров. Той ме покани в България, аз дойдох и се срещнахме. Превеждаше ми жената, която ми е приятелка.  След това той ме заведе да видя клуба, канцеларията, тренировъчната база.  Срещнах се с маркетинговия директор. Те ми показаха каква е настоящата ситуация в клуба, видях финансовите документи, баланса на клуба, запознах се с дълговете.  После ме запознаха с настоящия собственик Ивайло Манджуков, срещнахме се два пъти с него и си стиснахме ръцете. Бяхме готови да подпишем договор за продажбата на ЦСКА. Това трябваше да се случи този понеделник, но той и адвокатът му не се появиха на уговорената среща.  Обадих му се на два пъти, но той не ми вдигна, затова се свързах с адвоката му и го попитах защо не се случва срещата ни и защо не подписваме договора за продажба. Той ми каза, че Ивайло манджуков не му е дал зелена светлина да подпишем контракта и затова се провалиха нещата.  След това се създаде историята, че съм бил човекът на Александър Томов, даже не знам как точно се произнасяше името му. Аз с него съм се срещал само веднъж, това беше преди две години в Лондон, в едно заведение. Аз все пак живея там, а по това време той дори не беше собственик на ЦСКА. Просто се видяхме в ресторанта, разменихме си телефоните и се снимахме.

- Точно така, появиха се информации, че сте подставено лице на Александър Томов и затова Манджуков не е искал да ви продаде клуба. Каква е истината?

- Нямам никаква връзка с него, не сме партньори, нямаме нищо общо. Той няма нищо общо с моята група от компании. Нямам никаква връзка с него, просто се срещнах веднъж с него и това е. Не знаех какво общо има с ЦСКА, не знаех, че има проблеми с настоящия собственик Ивайло Манджуков, не знаех дори, че е бил собственик на ЦСКА, а сега това ми се отразява негативно за сделката.

- С какво се занимава точно вашата група от фирми? Как смятате да помогнете на клуба?

- Моята империя се казва "Кизилоз Груп" и имаме интереси в различни бизнеси. Инвестираме в IT-бизнеса, в текстилната промишленост, в стъкларското производство в няколко направления. Имаме няколко офиса само в Лондон, в Швейцария, в Хонконг. Занимавам се с корабния бизнес, с производството на цимент и още много различни неща. Казах на господин Манджуков, че мога да инвестирам веднага между 3 и 4 млн. паунда.

- Можете да инвестирате такава сума веднага, така ли?

- Да, мога да помогна да се изчисти настоящият дълг към кредиторите. Бях готов да си назнача български адвокат, който да ме представя при завършването на сделката. Говорил съм с одитори - KPMG - които дори започнаха да проверяват всички документи и сметки на клуба. Моят план беше да направя от ЦСКА успешен клуб след инвестиции и дори смятах след края на тази година да кача клуба на Европейската стокова борса. но тогава господин Манджуков ми каза, че иска да вкара клуба в администрация и да го фалира.

- Ще продължите ли разговорите с господин Манджуков?

- Ако трябва да съм честен, вчера пратих имейл на господин Манджуков и адвоката му и им казах, че бих бил щастлив да продължим напред със сделката. Господин Манджуков иска да остане акционер в клуба, искаше ми да запази дял от 10%. Аз му казах, че мога да му дам 5% и че може да остане като акционер. Той ми каза, че може да правим бизнес в бъдеще. Отворен съм за преговори с господин Манджуков, нямам никакви проблеми с него. Той беше добър с мен, а аз не знаех за неговите настоящи проблеми с Томов.