Бъчварова поиска по-строги наказания за провинилите се шофьори

Близо 1000 са водачите на автомобили у нас с над 5 висящи наказания

За последните три години у нас има 937 шофьори с повече от пет висящи наказания, които не са влезли в сила. Това обяви по време на редовния петъчен парламентарен контрол силовият министър Румяна Бъчварова.

Тя бе запитана от народен представител колко такива водачи има с оглед на последния тежък смъртен случай на пътя, при който 6-годишно дете бе прегазено от шофьор с 20 наказателни постановления.

Припомняме, става въпрос за 6-годишния Петьо, който на 14 април бе прегазен в Панагюрище от бизнесмена Цветан Пъков. Той е шофирал с висока скорост джип Ауди Q7. Пъков е с постоянна мярка „задържане под стража".

Пред Бъчварова бе изложена тезата, че е адекватно като мярка книжката на водачи в нарушение да се изземва до изясняване на въпроса за вината им, защото иначе те продължават да шофират и да застрашават участниците в движението.

Сблъскваме се ежедневно с този проблем. Има поредица от законодателни предложения, които трябва да бъдат одобрени, за да бъде решен, обяви МВР шефът.

Тя застана твърдо зад тезата, че трябва да има по-строги наказания за провинили се шофьори. От началото на 2012 г. до март 2015 г. са издадени общо 108 521 заповеди за налагане на принудителни административни мерки, стана ясно от думите на Бъчварова.

За същия период лицата с невлезли наказателни постановления са 1737, от които 800 лица са с до пет наказателни постановления, а 937 са с повече от 5. Образуваните досъдебни производства са по-тежки нарушения като например каране в нетрезво състояние са над 25 хиляди.