Парамедиците няма да си доучат

Общество

22-05-2015, 11:55

Снимка:

Архив

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Министър Москов закрива специалността в медицински колеж

Здравният министър Петър Москов закрива специалността Парамедицина в медицинския колеж „Йорданка Филаретова” в столицата, твърди Фрогнюз. Миналата година бе открит приемът за такова обучение и една година по-късно – той е закрит.

Според министъра колежаните, учили една година за парамедици, трябва да бъдат прехвърлени в другите специалности на учебното заведение. Алтернатива за бъдещите парамедици остават и центровете за професионална квалификация, които са частни. За сравнение парамедик в такъв център се обучава най-много 960 учебни часа, а в колежа – 3 години.

Припомняме, че миналата година образователната министърка Анелия Клисарова инициира създаването на специалността „Парамедицина”. Идеята й бе одобрена от нейната колежка по здравните въпроси Таня Андреева. В случая обаче закриването е поискано от Петър Москов и просветният министър Тодор Танев не му е възразил. Така преподаватели, студенти, материална база, субсидия отиват на вятъра, което сякаш е без значение за здравното министерство, пише Феогнюз.

От Българската асоциация на професионалистите по здравна грижа също недоумявали какъв е смисилът от закриването на специалността. „Нямаме официално становище по въпроса, защото никой не ни е искал мнението”, коментираха от организацията.