Родилките у нас - без права и без гаранции

Друг основен проблем е проследяването на бременността

Правата на жените при бременност и раждане не са гарантирани и не се спазват. Това заяви пред "Фокус" Пламен Таушанов, председател на Българската асоциация за закрила на пациентите.

"Няма регистър на бременните, няма гаранции за проследяването на бременността. Увеличава се броят на ражданията секцио, а жените не са информирани за рисковете и възможните усложнения", категоричен е Таушанов.

"Основният проблем на жените е проследяването на бременността и този проблем не е решен, независимо от правото на някои изследвания. Много често това, което се появява като усложнения или лекарски грешки, независимо дали е свързано със смърт на детето или на майката, е именно заради липсата на проследяване. Друг проблем е изследването на генетични заболявания в пълен обем. Раждат се много деца с генетични заболявания. Когато настъпи времето за раждане жената трябва да бъде информирана за всички възможни рискове", коментира Пламен Таушанов.

По думите му, жените срещат много проблеми и в самата болница, а здравната грижа за детето и майката след раждането също не е достатъчна. Той уточни, че ражданията секцио у нас са много повече от тези в Европа.

Необходимо е да се създаде регистър на забременяването и да се следят до 1 година след раждането, каза Таушанов. Според него няма реална здравна политика за детското здравеопазване, за бременността и ражданията у нас.