Трудът на черно на Острова вече е криминално престъпление

Свят

22-05-2015, 06:31

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

46 000 българи и румънци са пристигнали във Великобритания през 2014 г. според официалната статистика

Нелегалната работа във Великобритания става криминално престъпление, обяви премиерът Дейвид Камерън, цитиран от Би Би Си. Това е част от мерките, които правителството планира да въведе, засилвайки битката с незаконната имиграция на Острова. Според проекта на Камерън властите ще имат право да конфискуват парите, които са заработени с нелегален труд.

За престъпление ще се смята работата на черно, осъществявана от хора, влезли незаконно на територията на Великобритания, както и от тези, които са дошли напълно легално, но пък нарушават местното законодателство, или са останали и след изтичането на разрешителните им за престой. В момента мигрантите, които имат разрешително за престой, но работят незаконно, са преследвани от закона и рискуват да бъдат осъдени до 6 месеца затвор или парична глоба. Тези, които са влезли нелегално на Острова или пресрочат разрешеното време за престой, не са обаче подложени на същите наказания, отбелязва Би Би Си.

"Великобритания вече няма да е толкова привлекателно място за хората, които идват тук и работят незаконно", заяви премиерът в реч, която произнесе в Министерството на вътрешните работа. Според него "силна държава е тази, която контролира имиграцията". Камерън заяви, че досега било много лесно на Острова да се работи на черно. "Но ние предприемаме радикална стъпка и ще превърнем незаконния труд в криминално престъпление... Всеки, който извършва незаконна работа - работник или работодател, нарушава закона", категоричен бе Камерън, цитиран от Би Би Си. Британският министър-председател заяви също, че ограничаването на достъпа на имигранти от ЕС до социалната система на страната ще бъде "безусловно изискване", когато Лондон предоговаря отношенията си с Брюксел.

Британската Национална статистическа служба вчера представи данните за имиграционния поток на Острова през 2014 г. Значително се е увеличил броят на имигрантите, пристигнали през миналата година. 641 000 души са пристигнали в страната, което е с 50% повече спрямо 2013 г. 46 000 българи и румънци са пристигнали, което е двойно повече спрямо 2013 г., сочат представените статистически данни, цитирани от Би Би Си.
"Великобритания вече няма да е толкова привлекателно място за хората, които пристигат тук и работят незаконно", заяви министър-председателят Дейвид Камерън.