Искат връщане на 10% данък за хората с минимални доходи

Социалистите не мога да съберат подписи, за да сезират Конституционния съд за заема

Депутатите от БСП отново внесоха законопроект за връщане на 10% данък в края на годината за хората с минимални доходи, съобщи лидерът на партията Михаил Миков в кулоарите на парламента. Той се мотивира с това, че Висшият административен съд е отменил увеличението на минималната работна заплата и така хората са били ощетени с 48 лева.

От своя страна ГЕРБ отмени решението на мнозинството от миналото Народно събрание за връщането на тези пари, мотивирайки се с увеличението на минималната работна заплата. Става дума за 300 000 души, който в края на 2014 г. Трябваше да получат по 408 лева, пресметна Блиц.

Сега социалистите правят повторен опит да въведат това правило, което едва ли ще бъде подкрепено от мнозинството. Миков призна, че няма да могат да сезират Конституционния съд за дълга, изтеглен от правителството, тъй като не могат да съберат нужните подписи. Надеждите им, че "Атака" и АБВ ще ги подкрепят, не са се оправдали.

Социалистите отказват да коментират и предложените конституционни промени от ГЕРБ, тъй като не смятат за валидни раздадените текстове, защото не са подписани от никого.