САЩ и Куба - топло, по-топло

"Не виждаме пречки, а по-скоро въпроси", твърдят от преговарящите екипи на двете държави преди срещата във Вашингтон днес

САЩ и Куба са по-близо от всякога до постигане на споразумение за пълно възстановяване на дипломатическите отношения и отваряне на посолства във Вашингтон и Хавана. Това обявиха представители от двете държави, докато преговарящите екипи на двете държави се подготвят за среща днес във Вашингтон, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Двете държави са провели четири кръга разговори в Хавана и Вашингтон.

"Опитвам се да не звуча твърде оптимистичен. Но мисля, че сме по-близо в сравнение с преди, мисля, че моите колеги идват с желание за постигане на окончателен резултат", заяви високопоставен представител на Държавния департамент. "Имаме някои изисквания, които трябва да разрешим, така че трябва да видим по време на този кръг преговори дали ще успеем. Искрено се надявам да стане", добави представителят.

Густаво Мачин, топ дипломат на Куба, който е част от делегацията на страната, заяви пред журналисти в Хавана в понеделник, че "не виждаме пречки, а по-скоро въпроси, които трябва да бъдат разрешени и обсъдени".

Двете държави затвориха посолствата си, след като президентът Дуайт Айзенхауер прекъсна дипломатически отношения с Куба на 3 януари 1961 година в отговор на искането на Фидел Кастро броят на служителите в американското посолство да бъде драстично намален. Кастро тогава нарече дипломатическата мисия шпионски пост - част от американския заговор за сваляне на комунистическото правителство, което пое властта след революцията през 1959 година.

След затопляне на отношенията през 1977 година САЩ и Куба се съгласиха да отворят "заинтересовани секции" в столиците си без посланици и ограничена дипломатическа активност и под техническото управление на швейцарското правителство.

Следващата седмица се очаква Куба официално да бъде извадена от американския списък с държави, които са заклеймени, че спонсорират международен тероризъм. Обама уведоми Конгреса през април, че ще предприеме тази стъпка след 45-дневен преглед.

Но САЩ все още трябва да получат уверения от Куба, че американски дипломати ще могат да пътуват свободно из островната държава.