Българската армия – без пари и оръжие

Войниците със скъсани кубинки, имаме два летящи самолета и бойна техника, която застрашава живота на военните

Състоянието на армията ни е трагедия, войниците са със скъсана кубинки, имаме два летящи самолета и бойна техника, която застрашава живота на военните. Това констатираха депутати от различни групи по време на дебати около доклада за състоянието на българската армия през 2014. Той е внесен от правителството и в него се правят тревожни констатации, предаде Днес.бг.

Парламентът прие тревожния доклад за състоянието на българската армия през изминалата година. В решението за приемането се констатира "продължителен финансов недостиг", "критично състояние на въоръжението и бойната техника". 

"При смяната на три правателства българските въоръжени сили са успели да останат в състояние да изпълнят възложените им мисии и задача, но с ограничения", пише още в документа. Според него армията ни има проблеми с развитието на отбранителните способности и най-вече със състоянието на въоръжението и техниката и в трите вида въоръжени сили. Констатира се, че причина за това е липсата на средства. 

Опозицията също нарисува тежка картина в армията. Според бившия военен министър Ангел Найденов докладът на правителството говори за ерозия на отбранителните способности.

"Как мислите, че гледат на нас нашите партньори?, попита Найденов и допълни, че отбранителните способности на НАТО са сбор от способностите на всяка държава.

ДПС също разкритикува състоянието на армията. "Ако не постигнем консенсус за наложителните и неотложни мерки за системата на отбрана, за модернизацията, ние ще имаме не само проблеми с партньорите в НАТО, но и много сериозен национален проблем", каза Янко Янков. 

Според него техническото състояние на армията ни се нуждае не от модернизация, а от реанимация. "На много места нейното състояние заплашва живота на военослужещите, които я използват. А ние сме граница на ЕС и НАТО. Ние продължаваме да сме в зависимост от страни, които не са членки на НАТО", каза още Янков. Той нарече пълна тратегедия състоянието на военнопромишления комплекс. "Заводите са в криточно състояние. Останахме без изтребители - знаехме го десет години назад и нищо не направихме", каза още той.

От ГЕРБ не отрекоха проблемите в армията, но и се разграничиха от черните оценки. "Повече от 2 милиарда са вложени в армията, но те не са довели до подобрение. Въпросът е, ако продължим да наливаме пари в армията, това ще промени ли нещата?", попита депутатът от ГЕРБ Валентин Радев. Той обвини предшествениците във властта, че са съкратили бюджета за армията. Радев призна, че ГЕРБ е продължил негативната тенденция, но заради кризата.