Заради корупция: Български и румънски правителствени служители без допуск в САЩ

Свят

21-05-2015, 13:47

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Външното ни министерство няма информация за подобно нещо

"Бивши и настоящи правителствени служители от Румъния и България са получили забрана за пътуване в САЩ заради корупция".

Това е заявил заместник-помощник държавният секретар на САЩ за Европа и Евразия Хойт Ий на изслушване в американския Конгрес, цитиран oт "Ромъния либера", предаде БТА.

Американското посолство в Букурещ потвърди вчера, че редица румънски официални представители, обвинени в корупция, имат забрана за влизане в САЩ. От американското посолство обаче не пожелаха да разкрият имената на визираните лица, посочва вестникът.

Румънското министерство на външните работи също реагира, като посочи, че не е било информирано във връзка със забрана, наложена на румънски граждани за влизане в Съединените щати.

Изслушването е било свързано с оценка на рисковете в бъдещите отношения между САЩ и Унгария. Държавният департамент реши да забрани достъп до американска територия на шестима унгарски официални представители, сред които най-известното име е на
ръководителката на унгарската данъчна служба Илдико Вида, пояснява в. "Ромъния либера".

На изслушването Хойт Ий бил запитан дали САЩ не прилагат различен стандарт към Унгария в сравнение с Румъния и България. Отговорът на Хойт Ий бил, че не може да става дума за различни стандарти при положение, че съществуват "бивши и настоящи румънски и български правителствени служители, които са получили забрана за пътуване в САЩ заради корупция".

Агенция Медиафакс допълва, че съгласно американското законодателство досиетата по издаване на визи са конфиденциални.

Българското министерство на външните работи няма информация за забрана на български правителствени служители да влизат в САЩ заради корупция, каза пред БТА говорителят на ведомството Бетина Жотева. Нямаме информация за подобно нещо, каза Жотева и уточни, че от министерството ще се запознаят с точното изказване пред Конгреса.