Още не преговаряме, само водим разговори

Това каза Зоран Заев по повод посредническата среща в Страсбург

В момента водим разговори. Самите преговори все още не са започнали. Това каза лидерът на опозиционния Социалдемократически съюз (СДСМ) Зоран Заев, след като се върна в Скопие след десетчасовите преговори с премиера на Република Македония Никола Груевски в Страсбург.

Срещата между двамата се осъществи с посредничеството на тримата евродепутати Иво Вайгъл, Едуард Кукан, Ричърд Ховит и еврокомисаря по разширяването Йоханес Хан, припомня БГНЕС.

"Не става въпрос за проява на някаква тайнственост, а за подкрепа на преговорния процес. На този етап няма преговори - те не са започнали. Когато започнем разговори за преходно правителство или пък за избирателните списъци, тогава ще има официално съобщение от страна на Европейския съюз (ЕС)", каза Заев пред палатковия лагер, който бе построен от протестиращите граждани пред сградата на правителството в Скопие с основно искане - оставка на кабинета.

"Все още не сме започнали преговори по същество и поради тази причина няма подробно съобщение. Няма подробности - разговаряхме и се разбрахме, че трябва да продължим диалога. Следващата среща е на 26-ти май", каза още Заев и подчерта: Само чрез търпение ще постигнем необходимите резултати за Република Македония.

Зоран Заев съобщи, че Никола Груевски е бил придружаван от 13 съветници, но разговорите са се водили основно между двамата в присъствието на посредниците.