Цачева за промените в конституцията: Ще минат

Всичко е въпрос на разговори, дебати, диалог и убеждаване, смята шефката на парламента

В Народното събрание са представителите на българските граждани. Те изразяват различни политики и е нормално да има сблъсъци и дебати. Има мнозинство, което чрез диалог и разговори върви напред. В политиката няма място за сърдене, защото всеки отстоява своята политическа идентичност. Това обаче не трябва да става в противоречие с управленската програма, която сме подписали. Това каза в сутрешния блок на БНТ председателят на парламента Цецка Цачева.

"Необходимостта от пенсионна реформа не подлежи на съмнение. Аз съм много доволна от работата, която свърши министър Ивайло Калфин. Той проведе изключително ползотворен диалог с останалите социални партньори. Аз съм убедена, че промените в пенсионната система ще минат", категорична беше Цачева. По повод здравната реформа тя заяви: "Има сектори, в които проблемите са се трупали много години. Министър Петър Москов трябва да обясни здравната реформа. Няма лесна реформа. Когато някой тръгне да променя статуквото, винаги има недоволни. Нямаме проблем с Реформаторския блок и здравната реформа също е задължителна".

Цачева не пропусна и темата за съдебната реформа. "Идеите за промени в Конституцията не са самоволни. Съдебната власт трябва да е независима. Само така може да се гарантира честно правораздаване. Между съдебните власти трябва да има контрол. Конституционните промени по никакъв начин нямат за цел да променят устройството на държавата", категорична беше Цачева. "Тези промени ще бъдат направени. Опозицията има за цел да показва различна физиономия пред своите избиратели и за това се противопоставя. Целта е да се постигне независимост на съдебната власт", повтори тя.

"Имаме необходимите подписи, които са нужни, за да внесем този законопроект. Това най-вероятно ще стане другата седмица. Подкрепят ни колегите от Реформаторския блок и Патриотичния фронт. От АБВ обявиха, че засега няма да бъдат съвносители. Надявам се, че в пленарна зала ще получим гласовете и на колегите от АБВ. Процедурата е дълга и има още много време за разговори и диалог", каза още председателят на НС.

"Няма политическа сила, която да не е убедена, че съдебната реформа е жизнено необходима. С нея ще направим крачка напред. Аз съм далеч от мисълта, че предложения законопроект е съвършеният. Когато заработи временната комисия, очаквам да има много предложения и идеи. Промените не касаят само Висшия съдебен съвет. Те се отнасят и за прокуратурата. Предстои ни много работа. Събирането на необходимите 180 гласа, за да минат промените, не е математическо действие. Всичко е въпрос на разговори, дебати, диалог и убеждаване. Промяната в Конституцията не е случайна работа. Всички искаме това да стане бързо, но това не може да бъде оправдание, ако недогледаме нещо. Реално промените могат да се случат в следващата парламентарна сесия", завърши Цачева.