ЕП гласува днес против т.нар. "кървави метали"

Свят

21-05-2015, 07:12

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Това е неприятна изненада за пазарно ориентираната ЕНП

Европейският парламент (ЕП) гласува в сряза да забраната на всичко продукти, които съдържат т.нар. "кървави метали" (наричани още "конфликтни минерали"), продавани от водачите на въоръжени групировки, пише Дневник.  Възможно е обаче законодателството да бъде блокирано от правителствата на държавите членки, които се страхуват, че подобна забрана ще наложи сериозна тежест върху бизнеса.

Вотът е неприятна изненада за пазарно ориентираната Европейска народна партия (ЕНП), която има мнозинство в европейския законодателен орган, предаде "Ройтерс".

402-ма евродепутати гласуваха в полза на предложението, 118 бяха против, а 171 се въздържаха по време на гласуването на предложението, което ще постави изискване компаниите, включително за фирмите за електроника, които купуват злато, тантал, калай и волфрам да сертифицират, че вносът не финансира въоръжени групировки в Африка.

Според някои национални правителства в ЕС обаче за фирмите е невъзможно да проследят материалите от малките мини в Африка по целия им маршрут през стоковите пазари до финалния продукт.