Руско издание плете интрига между нас и Скопие

Щели сме да проявим претенции към македонска територия

България обяви, че засилва охраната по своята граница с Македония миналата седмица след терористичното нападение в Куманово, за да се защити от евентуална терористична опасност, независимо че в Източна Македония никога не е имало подобен проблем, твърди авторът Aндрю Корибко в руското издание на английски език Sputniknews.com.

Според изданието, по този начин България се подготвяла, за, макар и малко вероятната възможност, 90 000 македонци с български паспорти да започнат да "бягат през границата".

България, безусловно подкрепяна от САЩ и ЕС, е възможно да се опитва да поднови претенциите си над територията и народа на Република Македония, като средство за по-нататъшно дестабилизиране на страната, отклонявайки руските газови проекти на Балканите и отвличайки вниманието от собствената си вътрешна нестабилност, коментира Корибко.

Колумнистът цитира и проф. Божидар Димитров, когото описва като "широко известен с неговите анти-македонски виждания" и "дори стигнал дотам, че да публикува книга, в която твърди, че съседната държава е част от Велика България и няма такова нещо като Македония, македонци или македонски език".

Статията е публикувана на 19 май в изданието Sputnik, което според Уикипедия е английска версия на РИА новости и е създадено в края на 2014-а от руското правителство.

Македонското издание Infomax.mk пък веднага поема топката с гръмкото заглавие "БУГАРИЈА САКА ДА ЈА АНЕКСИРА ИСТОЧНА МАКЕДОНИЈА" и пояснява: "БУГАРИТЕ ТРУПААТ ВОЈСКА НА ГРАНИЦАТА, ГО КОРИСТАТ ЗАЕВ ДА НАПРАВИ ДЕСТАБИЛИЗАЦИЈА!"

Факсимиле  от статията в изданието Sputniknews.com