Германия е най-големият търговски партньор на България

Страната ни е добро място за правене на бизнес, категоричен е президентът Росен Плевнелиев

Германия е най-големият търговски партньор на България. За последните десет години стокооборотът между двете страни е нараснал седем пъти, заяви президентът Росен Плевнелиев, който откри в Божурище нов завод за производство на контролни панели и уреди за обслужване и управление на климатични инсталации за автомобилната индустрия, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. 

Росен Плевнелиев приветства новата вълна германски инвестиции у нас, като подчерта, че резултат от интензивното търговско-инвестиционно сътрудничество са „качество и продукти на световно ниво, сглобени и произведени тук, в България". „Радваме се на успеха на българския автомобилен клъстер, който беше създаден само преди три години, а днес е една динамично развиваща се организация, с нови фабрики и работни места. В тази изключително модерна фабрика ще се произвеждат компоненти за световноизвестни марки автомобили, които трасират пътя на модерните технологии в служба на хората, а за нас това е чест и доказателство, че сме на прав път”, заяви още Росен Плевнелиев. 

Държавният глава припомни, че Индустриална зоната в Божурище е стратегически разположена около три магистрали и е логистичен център за връзка с модерна железопътна линия, метрополитен, инфраструктура. „Това е доказателство за новата визия на България, която иска да бъде добро място за правене на бизнес, която ще даде всичко от себе си, за да може инвеститорите да се чувстват комфортно“, подчерта държавният глава.