Новото ръководство на лекарския съюз е против сливането на онкологиите

Подкрепя реформата, но чака конкретика. Работи по Регистър на лекарските грешки

Ние сме за реформа, но досега не сме видели достатъчно конкретика от Министерство на здравеопазването. Там където става въпрос за административно сливане на държавни лечебни заведения министърът е собственик и няма как да се намесим. Но за болници с общинска и друга собственост, държим и ще участваме в процеса. Засега сме против сливането на онкологичните учреждения, и подкрепяме протестиращите, но това подлежи на промяна, ако министърът обясни по-конкретно.

Това отговори на журналистически въпроси днес новоизбраният председател на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев, цитиран от Дневник. Той и новото ръководство на съсловната организация - зам.-председателите д-р Галинка Павлова и проф. Огнян Хаджийски, главният секретар д-р Стоян Борисов и председателят на Акредитационния съвет на БЛС д-р Юлиан Йорданов - представиха целите си на първата си официална пресконференция.

Ръководството коментира и административното обединение на девет болници в София. Грозев заяви, че лекарите не могат да се намесят и единствената им надежда е качеството на медицинското обслужване да не се намали заради промяната. Главният секретар на БЛС Стоян Борисов беше по-остър като коментира, че според него ресурсът, който ще се освободи при сегашните планове, разделен на над 2000 медицински служители в болниците няма да е достатъчен за осезаемо увеличение на възнагражденията.

Тази година не бихме могли да очакваме кой знае какво увеличение на бюджета за здраве, предвид че бюджетът на Здравната каса е приет. Парите, за които настоявахме да се отпуснат за болниците от резерва на касата - 25 милиона, се оказаха около 15 милиона и е напълно вероятно в последното тримесечие да видим познатия сценарий на недостиг, коментира още новият председател на Лекарското съсловие. Според него с по-добър контрол на разходите може да се спестят значителни суми, но това не означава санкции и орязване на бюджетите наравно за всички болници, а санкции за тези, които нарушават закона, каза Грозев.

По никакъв начин няма да се съгласим на намаляване на цените на клиничните пътеки. Намалените цени автоматично ще означават увеличаване на обемите на работа, за да може болниците да останат в същите финансови рамки, а това не е от полза за никого, категоричен е той.

Ръководството на лекарския съюз обяви, че в момента се работи по Регистър на лекарските грешки, като амбицията им е той да е готов и да заработи до година и половина. С един такъв инструмент ще се следи за закономерности на нарушения и лоши практики в болниците, и лесно ще се разпознават тези, в които тези случаи са по-често.