Партиите се отказаха от политическите тролове

Политика

20-05-2015, 13:16

Снимка:

parliament.bg

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

ДПС, АБВ и "Атака" не подписаха споразумението

ГЕРБ, БСП, Реформаторският блок, Патриотичният фронт и Български демократичен център подписаха декларация за отказ от използването на платени интернет коментатори, известни като тролове. Въпреки че са били поканени от инициатора Антони Тренчев - депутат от Реформаторския блок, ДПС, АБВ и "Атака" не се включиха.

Партиите се съгласяват да не използват "умишлено платени коментатори, както и партийно или фирмено организирани, и с цел разпространение на заблуди и клевети, насаждане на омраза или осъществяване на манипулативни внушения спрямо политически опоненти и други участници в публичния процес".

Също така приканват активното гражданско общество и българските медии да следят за нарушаване на това споразумение и да сигнализират и осветляват такива нарушения по най-безкомпромисен начин. "Призоваваме всички участници в изборния процес да се присъединят към настоящата инициатива и да дадат своя принос към създаване на отговорно и чисто киберпространство в полза и интерес на българските граждани", пише още в подписаната декларация.

Представителят на ГЕРБ Георг Георгиев поиска също така да бъде въвлечен и арбитър и предложи това да бъде "Трансперънси интернешанъл". Депутатът от БСП Чавдар Георгиев заяви, че левицата са съгласни с тази идея, но според тях може да бъде и друга организация. Социалистът каза още, че в обхвата на декларацията трябва да бъдат включени и останалите медии, извън тези в интернет.

"Декларацията е явен знак, че част от политическите партии имат ясна европейска ориентация и стремеж към повече честност", заяви депутатът от Патриотичния фронт Петър Петров и добави, че две от партиите, които не са подписали документа, многократно са изразявали своята азиатска ориентация. Светлин Танчев от Български демократичен център заяви, че и медиите трябва да следят за тролове в сайтовете им.