Лудогорец отново с голям шанс да влезе в групите на ШЛ

Апоел, Копенхаген или Стяуа да не станат шампиони на своите страни

Шампионът на България Лудогорец ще бъде поставен в мачовете до плейофния кръг за влизане в груповата фаза на Шампионската лига. При малко повече късмет българите могат да бъдат поставени и на последното стъпало преди групите на най-комерсиалния клубен футболен турнир. Разградчани натрупаха добър коефициент (25.350) след две силни години в Европа и сега могат да дишат малко по-спокойно при жребиите.

На 22 юни Лудогорец ще разбере и първия си съперник. Шампионите стартират от втори квалификационен кръг, а там са сред водещите тимове. Пред тях по коефициент са само отборите на Селтик, БАТЕ Борисов и евентуално Стяуа, ако стане шампион. За този кръг евентуалните съперници почти се изясниха, страшни имена няма, но не трябва да се подценяват.

Може би най-важният кръг за Лудогорец ще бъде третия квалификационен на Шампионската лига. Там българите отново ще бъдат поставени, но вече евентуалните съперници изглеждат по-трудни, но пък няма да са от ранга на Партизан. Този кръг е най-важен, защото при продължаването от него Лудогорец ще си гарантира европейски мачове минимум до Нова година. Шампионите автоматично ще влязат в групите на Лига Европа, а за трети път ще имат шанс да опитат да пробият и в големите групи.

При положение, че „орлите“ направят първите две и може би най-важни стъпки в тазгодишното си участие в Европа, те ще се изправят пред последната преди групите. Този път има реален шанс и на това ниво Лудогорец да бъде сред петте поставени. Шансът изглежда по-скоро илюзорен, но реално съществува. За да се случи това трябва да бъдат изпълнени няколко условия – АПОЕЛ в Кипър, ФК Копенхаген в Дания и Стяуа в Румъния трябва да не станат шампиони на своите държави, което към днешна дата изглежда реално. Освен това до този четвърти квалификационен кръг, в по-ранна фаза, трябва да отпадне поне един от Базел, Селтик, БАТЕ, Виктория Пилзен или Залцбург. Разбира се съществуват и други комбинации, но те са само в теорията на вероятностите.

Със сигурност Лудогорец има златен шанс за трета поредна година да играе в групи на европейски клубен турнир. Поне на този етап и на хартия групите на Лига Европа изглеждат изключително реалистични, но за това в Разград трябва да няма и доза подценяване от сорта на миналогодишния реванш с Дюделанж.