Минимална заплата от 360 лева? Да, ама не!

ВАС се съгласи с работодателите и спря увеличението

Върховният административен съд (ВАС) е отменил решнието на Министерския съвет за вдигане на минималната работна заплата на 360 лева от началото на тази година. Това съобщи БСК, показвайки и решението - от 19 май.

Решението е по дело, заведено от национално представителните работодателски организации Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес (БСК) и Българска търговско-промишлена палата (БТПП).

Основен мотив на жалбоподателите за завеждане на съдебния иск е непровеждането на задължителната по закон съгласувателна процедура в рамките на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

"Обстоятелството, че МС не е длъжен да се съобразява с изразеното становище на работодателските организации, не означава, че не трябва да спазва процедурата по приемането на подзаконовия нормативен акт, а тя не подлежи на разширено тълкуване от страна на издателя на акта, а се спазва стриктно така, както е предвидено от законодателя“, пише в мотивите на ВАС.