Чистка в НСО?

Започва проверка на пропуските на Националната служба за охрана заради вчерашния инцидент с премиера

Възложена е проверка за допуснати пропуски на бизнес форума, на която неизвестен мъж успя да стигне до премиера Борисов и министри от кабинета. Шефът на Националната служба за охрана (НСО) Ангел Антонов призна, че реакцията на гардовете е била бавна. 

"Ще ми бъде докладвано писмено от всеки служител, присъствал на мероприятието. Има проблем, който трябва да изясня", заяви той пред в. "Преса".

Припомняме, че докато министри, бизнесмени и журналисти заемаха местата си в залата вчера, неизвестен мъж неочаквано се озова зад гърба на премиера на трибуната. На мероприятието е имало пълен екип от служители на НСО - 12, като четирима от тях са лична охрана на министър-председателя, петима - от авангарда, от които двама охраняваха подстъпите към трибуната. Останалите трима са били на входовете в залата. Нито един от гардовете не е предприел действия за обезпечаване на сигурността на премиера. 

Проблем в НСО имаше и на 19 януари 2013 г. когато Октай Енимехмедов се качи на трибуната и насочи газов пистолет срещу Ахмед Доган, който четеше доклада си пред националната конференция на ДПС. И тогава НСО закъсня. Същата година, 10 месеца по-късно, гардове допуснаха протестиращи да насядат пред автомобила, с който пътуваше премиерът Орешарски.

НСО има 1200 служители, а бюджетът й за тази година е 31,3 млн. лв. Преди дни лидерът на ДСБ Радан Кънев поиска да се съкрати щатът и драстично да се ореже бюджетът на НСО.