Не се изключва съставянето на временно правителство в Македония

Свят

20-05-2015, 10:56

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

10 ч. продължи срещата на Груевски и Заев в Страсбург

Разговорите между лидера на управляващата македонска партия ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски и лидера на опозиционния Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) Зоран Заев вчера в Страсбург продължиха 10 часа и завършиха късно през нощта, а след края им не бе дадена никаква информация за резултатите, съобщи радио Свободна Европа, цитирано от БТА. 

Разговорите между лидерите на основните партии в Македония се водеха с посредничеството на евродепутатите Иво Вайгъл, Едуард Кукан и Ричард Хоуит, както и еврокомисаря за  разширяването Йоханес Хан. 

Двамата лидери и техните посредници се договориха в сряда да направят съвместно изявление за съдържанието на разговорите, чиято цел бе намиране на решение за излизане от дълбоката политическа криза в страната. 

Срещата не беше напразна и си струваше да бъде организирана“, коментира Иво Вайгъл, докладчик за Македония в Европейския парламент. 

Обсъждаме всички идеи за намиране на изход от политическата криза в Република Македония, сподели по-рано Ричард Хоуит. „Анализираме всички предложения и идеи. Открито поглеждаме към всичко. Съставяне на преходно правителство не се изключва. Искрено се радвам, че успяваме да използваме ползотворно нашето влияние при преговорите“, каза още той.

До момента в Скопие се проведоха две лидерски срещи, на които присъстваха освен Заев и Груевски, още и двамата албански лидери Али Ахмети от ДСИ и Мендух Тачи от ДПА. И двете срещи приключиха без резултати. Третата лидерска среща ще се състои на 26 май