Абитуриентите пишат за Яворов

Общество

20-05-2015, 09:09

Снимка:

Българияутре.бг/архив

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

120 000 зрелостници и седмокласници са на изпит по български език и литература днес

Пейо Яворов е авторът, върху чието произведение "Ще бъдеш в бяло” ще пишат есе или интерпретативно съчинение 58 000 зрелостници днес. 

Tочно в 5.40 ч. в сградата на Министерството на образованието и науката журналистката от Нова ТВ Кремена Тодорова генерира варианта за държавния зрелостен изпит по български език и литература.

За задачата по написване на есе или интерпретативно съчинение, която е поставена под номер 41 в теста, беше изтеглен вариант №10.

Възможните комбинации между заложените в информационната база тестови задачи са над 11 милиона.

Окончателният вариант на материалите за зрелостния изпит бяха публикувани на защитен сайт, а училищата получиха паролата за достъп в 8 часа, след като всички абитуриенти са заели местата си в изпитните стаи.

При провеждането на изпита във всяка зала ще има по двама квестори.
За да бъдат предотвратени опити за преписване, интернетът в училищата ще бъде спрян. Зрелостните ще трябва да предадат мобилните си телефони на квесторите.

Общо 120 000 българчета са на изпит по български език и литература днес. В 10 часа започва и тестът за 7-класниците, който освен матура е и вход за елитните гимназии.

Резултатите от държавния зрелостен изпит по български език и литература ще бъдат обявени до 9 юни 2015 г., а за седмокласниците - на 3 юни.