Над 120 спортисти от 23 държави на европървенство по модерен петобой за младежи в София

Всички дисциплини ще бъдат в спортен комплекс "Диана"

Над 120 спортисти от 23 държави ще вземат участие в предстоящото Европейско първенство по модерен петобой за младежи и девойки до 21 години, което ще се проведе от 25-31 май в София.

Всички дисциплини ще бъдат на едно място, както е по новите правила на Международната федерация- UIPM. Арена на първенството ще бъде спортен комплекс „Диана”, а по време на шампионата ще бъдат раздадени 7 комплекта медали (индивидуално младежи, индивидуално девойки, отборно младежи, отбор девойки,щафета младежи, щафета девойки и смесена щафета).

България ще бъде представена от два пълни отбора (4 младежи, 4 девойки). Националите ни в момента се готвят на лагер в „Диана ”, като в продължение на две седмици тренират целенасочено за първенството.

„ Да сме домакини на такъв форум е голяма чест, както за нас като федерация, така и за България. Това е последната възрастова група преди мъже и жени и със сигурност част от състезателите ще ги видим на Олимпиадата в Рио през 2016 година. Изключително съм благодарен на спортното министерство и на министър Красен Кралев за подкрепата около шампионата. Също така и на ръководството на НСБ. Без тяхна помощ е невъзможно да организираме подобен форум.

Ние имаме младежи и девойки, които ще се борят за квоти за Игрите и Европейското в София е идеална възможност да видим докъде сме стигнали. Димитър Кръстанов е в Топ 10 на световния елит, а освен него с големи шансове за отличия са и Динко Кръстев, Явор Пешлеевски, Малина Деянова, Пресияна Дишева, Аделина Петрова и други. Подготовката им върви отлично и от ежедневните разговори с треньорите съм оптимист за представянето им на Европейското”, заяви председателят на БФМодерен петобой Андрей Кузманов.

Състезанията от Европейското първенство започват на 25 май с щафети девойки и завършват на 31 май със смесените щафети.